⇒ Попередня

Новини

17 грудня 2021

Як відрізнити справжній кав'яр від підробки

Червона і чорна ікра вважалися делікатесом в усі часи і були доступні далеко не кожному. Справжній натуральний продукт і зараз відрізняє висока вартість, але сучасні технології дозволяють використовувати його доступні аналоги. Отриманий продукт настільки схожий на натуральну ікру, що тільки візуально буває складно судити про походження ікринок.

Якщо ви вже придбали червону ікру, то ось кілька порад. 

В банці з імітацією ікри всі ікринки будуть ідеально однакових розмірів, а натуральні ікринки можуть відрізнятися за величиною.

За запахом натуральна ікра повинна пахнути рибою, а імітація лише злегка буде пахнути або не пахнути рибою зовсім.

Придивіться до ікринок - це риб'ячі зародки, всередині яких має бути ядро. Кожна ікринка повинна бути цілісною, без плівок, тріщин.

Зверніть увагу на розмір ікри - чи відповідає він тому, що написано на банці. Найбільші ікринки у кети (5-7 мм), у горбуші - трохи менше (3-5 мм), а у форелі - найменші (2-3 мм).

Ікра містить білок, який при нагріванні повинен згорнутися. Якщо залити її окропом, вода побіліє. А в разі імітації забарвлення ікринок зовсім не зміниться - такі ікринки будуть плавати у воді, а на поверхні з'являться масні плями.

Як же відрізнити справжню чорну ікру від підробки?

Це легко зробити за допомогою звичайної гарячої води. Потрібно закип’ятити воду, налити у прозору склянку та опустити в неї невелику кількість ікри.

Якщо вода набула темного сірого або чорного кольору, перед вами фарбований продукт. Часто так підроблюють ікру щуки.

Вода прозора, але на поверхні утворилася жирна плівка — ікру змащували маслом або перед вами білковий продукт.

Якщо розчинилися всі ікринки — вони були зроблені з желатину.

Натуральна чорна ікра в гарячій воді трішки набухне, набуде світлого кольору та перетвориться на варене «рибне» яйце. У воді будуть плавати незначні пластівці.

Отже, поласувати смачною чорною ікрою приємно. Проте купувати потрібно сертифіковану продукцію, яка вирощена на спеціальних фермах із дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм. Легальну чорну ікру добувають у спеціальних агрогосподарствах.