⇒ Попередня

Новини

09 липня 2024

У Києві виявлені нові вогнища вузькозлатки ясеневої смарагдової

Державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві було проведено моніторинг фітосанітарного стану частини території Оболонського району м. Києва на виявлення вузькозлатки ясеневої смарагдової (Agrilus planipennis Fairmaire).

Огляду підлягали ясені з відбором зразків з феромонних пасток. За результатами було виявлено нові вогнища карантинного шкідника, загальна площа зараження яких становить 33,95 га. Керуючись статтями ст.ст. 10, 25, 33, 34 Закону України «Про карантин рослин» Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві направлено подання до Київської міської військової адміністрації щодо запровадження карантинного режиму. Карантинний режим запроваджено Розпорядженнями Київської міської військової адміністрації від 02.07.2024р. № 628 «Про запровадження на території іхтіологічно - ботанічного ландшафтного заказника місцевого значення "Озеро Вербне" карантинного режиму у зв’язку з виявленням вузькозлатки ясеневої смарагдової (Agrilus planipennis Fairmaire)» та від 03.07.2024р. № 649 «Про запровадження на території скверу на проспекті Степана Бандери, 26В-28; скверу на вулиці Йорданській, 26; скверу на проспекті Володимира Івасюка, 65 карантинного режиму у зв’язку з виявленням вузькозлатки ясеневої смарагдової (Agrilus planipennis Fairmaire)».

Розпорядження опубліковані на офіційному сайті Держпродспоживслужби та в друкованому виданні Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) газеті «Хрещатик» та набирають чинність 09.07.2024 року. З метою локалізації та ліквідації вогнища будуть вжиті відповідні фітосанітарні заходи під контролем державних фітосанітарних інспекторів. Моніторинг фітосанітарного стану території міста Києва триває.

Нагадуємо, що відповідно до статті 28 Закону України «Про карантин рослин» особи проводять інспектування рослин, що ростуть на землях сільськогосподарського призначення, у розсадниках, садах, лісах, відкритому ґрунті, теплицях та в інших місцях, включаючи місця для зберігання, переробки і транспортні засоби для переміщення об’єктів регулювання. У разі виявлення підозри зараження об’єктів регулювання регульованими шкідливими організмами особа повинна протягом доби повідомити державного фітосанітарного інспектора.