⇒ Попередня

Новини

05 липня 2024

У Києві проводять роз'яснювальну роботу у зв'язку з впровадження гігієнічних вимог для агропромислових ринків

Нарада за участі працівників Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів а також лабораторій, які проводять  ветеринарно-санітарну експертизу на агропродовольчих ринках відбулася на базі ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві. У  заході взяли участь Перший заступник голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олег Осіян, директор Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Олександр Піщанський та директор Центральної випробувальної державної лабораторії в Київській області та м. Києві Катерина Швиденко.

Під час наради розглянули питання, які стосувались виявлених недоліків під час заходів зі збору інформації на агропродовольчих ринках та ярмарках.  

Результати моніторингу під час збору інформації на столичних ярмарках у період з 23 квітня  по  2 липня у місцях проведення ярмаркових заходів повідомив Анатолій Токайчук, заступник начальника Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві. 

З оновленими гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків, які затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України  19 квітня 2024 року № 1279, ознайомив учасників в.о. начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Роман Матвійчук. 

Відповідно до вимог, оператори агропродовольчих ринків зобов’язані  отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку,  розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.  Крім того оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої лабораторії, зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням. функціонування агропродовольчого ринку за відсутності акредитованої лабораторії – заборонено.

Провідний лікар ветеринарної медицини Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві Віра Денисова наголосила на необхідності контролю вхідної продукції з проведенням лабораторних досліджень, які визначені діючими нормативними актами,  в тому числі ДСТУ та ТУ.

Учасники погодились з пропозицією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві врахувати наведену інформацію в роботі а також домовились про подальшу плідну співпрацю.