⇒ Попередня

Новини

03 липня 2024

Верховний суд підтримав позицію ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві щодо безпідставності зняття з обліку індивідуального лічильника споживача

Верховний суд підтримав позицію ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві щодо безпідставності КП «Київтеплоенерго» зняття з обліку індивідуального лічильника споживача, який був погоджений та взятий на абонентський облік після набрання чинності Порядку прийняття приладу обліку на абонентський облік, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.10.2018 року №270.

Управлінням правового забезпечення ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві доведено у Верховному суді, що винесений припис про усунення порушень є правомірним та відповідає Конституції та законам України. Незважаючи на те, що суд апеляційної інстанції стверджував, що оскаржений припис винесений передчасно та без урахування всіх фактичних обставин, Верховний суд погодився з рішенням суду першої інстанції та виклав у своєму рішенні наступне: при винесенні оскаржуваного припису Головне управління діяло на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, з використанням повноважень з метою, з якою ці повноваження надано, обґрунтовано, добросовісно, розсудливо, з дотриманням принципу рівності перед законом, пропорційно та своєчасно, а відтак оскаржуваний припис є таким, що не підлягає скасуванню.

За результатами розгляду касаційної скарги Головного управління 20 червня 2024 року у справі №640/17107/20 Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду касаційну скаргу - задоволено у повному обсязі. 

Сформовано правовий висновок Верховного Суду щодо застосування статті 4 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», положень розділу ІІІ Порядку №270, абзацу 2 пункту 10 Правил №630 при визначенні правомірності зняття виконавцем з обліку встановленого в квартирі приладу обліку теплової енергії, який був прийнятий на абонентський облік після набрання чинності Порядку №826, при наявності акта прийняття на облік вузла обліку теплової енергії для потреб опалення окремого приміщення, зокрема, який складено виконавцем не за формою, визначеною Порядком №270.

Верховний Суд погодився, що Порядок визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2018 р. №829, не передбачає процедури зняття з обліку лічильників, встановлених після набуття чинності Правил надання послуг з централізованого опалення та постачання води, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №630, і не забороняє враховувати показники цих лічильників, надані споживачами.

Крім того, пунктом 12 Порядку №270 чітко визначено, що не вимагається повторне прийняття на абонентський облік вузла розподільного обліку (приладу-розподілювача теплової енергії), який раніше був прийнятий на абонентський облік, в приміщенні реконструйованої, капітально відремонтованої будівлі, якщо реконструкція, капітальний ремонт будівлі були здійснені без заміни такого вузла обліку (приладу-розподілювача теплової енергії).

Отже, нормами чинного законодавства, на які посилався КП «Київтеплоенерго», не вимагається повторне прийняття на абонентський облік вузла розподільного обліку, який раніше був прийнятий на абонентський облік. Виконавець і споживач не мають права відмовлятися від врахування показань засобів обліку.

При цьому, колегія суддів Верховного Суду вважає помилковим висновок суду апеляційної інстанції про те, що акт прийняття на комерційний облік вузла обліку теплової енергії для потреб опалення окремого приміщення не може вважатися належним і допустимим доказом, що підтверджує факт прийняття на абонентський облік вузла розподільного обліку, через те, що його не було складено за формою, визначеною Порядком №270, який станом на лютий 2019 року був чинний, оскільки неправильно складений виконавцем відповідної комунальної послуги документ не спростовує факту прийняття вузла розподільного обліку на абонентський облік.

Головним управлінням відносно КП «Київтеплоенерго» винесено Припис про усунення порушень, в якому було зобов`язано останнього нараховувати плату за опалення, враховуючи показання квартирного засобу обліку теплової енергії, а також зобов`язано підприємство про виконання припису та вжиті заходи надати контролюючому органу інформацію з документальним підтвердженням проведення перерахунку в опалювальному періоді 2019-2020 з урахуванням показань приладів обліку теплової енергії, встановлених у квартирі споживача.

За результатами поданої касаційної скарги Управлінням правового забезпечення Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Верховним судом 20.06.2024 сформовано висновки на користь Головного управління щодо правомірного видання ним припису, спрямованого на припинення порушень законодавства про захист прав споживачів.

«У разі виникнення подібних порушень звертайтесь до ГУ Держпродспоживслужби в м.Києві. Наші фахівці допоможуть споживачам захистити свої права», – зазначає Анатолій Катеренчук, перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві.

Звернення можна подати через офіційний веб-сайт онлайн, на електронну адресу: zvernen@kyiv-dpss.gov.ua або поштову: 03151, м. Київ, вул. Волинська, 12.

Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.