⇒ Попередня

Новини

20 червня 2024

У Оболонському районі Києва домовились про співпрацю з комунальниками щодо фітосанітарного моніторингу

На території скверу на проспекті С. Бандери, 26 В–28 проведена робоча зустріч представників Комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Оболонського району Києва та Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. Учасники обговорили особливості фітосанітарного моніторингу території зелених зон Оболонського району Києва підпорядкованих Комунальному підприємству. Зокрема, щодо можливостей спільного моніторингу території зелених зон на виявлення регульованих шкідливих організмів, зокрема амброзії полинолистої, ценхрусу довгоголкового, гірчака повзучого, західного квіткового трипса, тютюнової білокрилки, американського білого метелика, вузькозлатки ясеневої смарагдової.

Особливу увагу спрямовано на методи фітосанітарного моніторингу на виявлення вузькозлатки ясеневої смарагдової, оскільки вона була вперше виявлена на території Києва у 2023 році та запроваджено карантинний режим. Державні фітосанітарні інспектори розповіли про переваги проведення моніторингу за допомогою феромонних пасток, а саме виявлення прихованого зараження на ранніх стадіях. Історію занесення та поширення територією України регульованого шкідливого організму, фітосанітарні заходи, які застосовуються для локалізації та ліквідації вогнищ шкідника в Україні та закордоном (США та Канада). Рослини якими харчується шкідник, його біологічні особливості, шляхи поширення. Cпецифічні та неспецифічні ознаки зараження, симптоми викликані відповідною реакцією дерева, ознаки викликані птахами. Наслідки, які викликало для міжнародної торгівлі деревиною роду ясен походженням з 100-кілометрової зони, що межує з територією де запроваджено карантинний режим, а саме повна заборона ввезення на територію Європейського Союзу. Надано роз’яснення щодо положень чинного законодавства в сфері карантину рослин та міжнародних зобов’язань Держпродспоживслужби у сфері карантину рослин, як офіційного представника України в Європейській та Середземноморській організації захисту рослин.

Представники Комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Оболонського району м. Києва ознайомили державних фітосанітарних інспекторів з роботою підприємства, виробничою базою, основними завданнями, які виконують співробітники на закріпленій території. Надано роз’яснення щодо дерев, які перебувають на балансі та методи їх обліку, заповнення онлайн - мапи дерев Оболонського району, порядок видалення зелених насаджень на території Києва.

Зустріч пройшла у конструктивному діалозі, сторони визначили першочергові цілі співробітництва та взаємодії. Погодили етапи проведення моніторингу на виявлення регульованих шкідливих організмів. Визначили  важливість інформування громадськості, юридичних та фізичних осіб, щодо проведення спільного моніторингу, фітосанітарних заходів, які застосовуються з метою локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів. Вкінці зустрічі була проведена спільна висадка дерев у сквері на проспекті Степана Бандери, 26 В–28, які стійкі до ураження вузькозлатки ясеневої смарагдової.