⇒ Попередня

Новини

16 грудня 2021

Декілька простих правил, як обрати червону та чорну ікру і не нашкодити власному здоров’ю та природі

Новорічні і Різдвяні свята не за горами. Кожен з нас намагається в цей час почастувати свою родину чимось особливо смачненьким, оригінальним і не типовим.

Особливо популярним продуктом святкового столу є червона та чорна ікра, проте купуючи ці продукти, слід бути особливо уважним. Ви можете придбати одну з численних підробок (імітацій) ікри або нелегальну браконьєрську продукцію, ставши співучасником знищення осетрових і ризикуючи при цьому здоров’ям – своїм та близьких.

Єдиний легальний шлях отримати баночку делікатесу до святкового столу – штучно вирощені осетрові, тобто продукція аквакультури українського походження чи імпортована. В Україні і в світі існує немало аквакультурних підприємств, що можуть запропонувати смачний і, що важливо, якісний та легальний продукт.

До чого тут ризик для здоров’я?

Якщо ж покупець обирає браконьєрський чи контрабандний продукт, то він має шанс придбати товар, що було отримано й запаковано без дотримання санітарних вимог, а транспортовано – без дотримання температурного режиму. Також, для зберігання такого нелегального продукту, до ікри можуть додавати недозволені хімічні речовини, антибіотики, засоби збереження кольору й структури ікринок тощо.

Декілька простих правил, як обрати червону та чорну ікру і не нашкодити власному здоров’ю та природі:

1. Купувати там, де можуть дотримуватися умов зберігання. Це спеціалізовані магазини підприємств аквакультури або великі магазини, що, скоріш за все, не будуть ризикувати, пропонуючи контрабандний товар без належної документації. Більшість контрабандної продукції,  як правило, намагаються реалізувати через невеличкі магазинчики чи «з рук у руки» через особисті контакти.

2. Закон забороняє продавати в Україні російський продукт. І якщо він уже потрапляє на прилавок, можна сміливо стверджувати, що це контрафакт. Найчастіше вона може потрапляти у пластмасовій тарі, в клейончастих клітчастих торбах. Щоб ікра не псувалася, її рясно посипали консервантом. Найчастіше може з’являтися на базарах в антисанітарних умовах у тарі, схожу на відомі торгові марки. Так з'являється контрафакт, тобто підробка.

3. Обов’язково звертайте увагу на написи та маркування упаковки. На етикетці має бути вказано:

  • назва харчового продукту;

  • перелік інгредієнтів;

  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі;

  • кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів

  • кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;

  • мінімальний термін придатності або дата "вжити до";

  • будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання;

  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера;

  • інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;

  • інформація про поживну цінність харчового продукту.

4. Ми рекомендуємо утриматися від купівлі вагової ікри за винятком спеціалізованих магазинів аквакультурних підприємств. Під час продажу до неї легше додати ікру інших видів риб чи білкову ікру. Якщо ж ви все-таки зупинили свій вибір на ваговій ікрі, oбов’язково зауважте запах продукту: в ідеалі це має бути слабкий рибний запах. Смак – без гірчинки.