⇒ Попередня

Новини

17 червня 2024

Як діяти, якщо вас турбує шум від генератора

Перевищення норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови – є порушенням. І шум від генераторів, яким користуються кияни як для побутових потреб, так і для безперебійного функціонування бізнесу не виключення. За подібні порушення передбачені штрафи у законодавстві, але враховуючи обставини, у яких ми усі нині живемо, поки обмежуємося усними попередженнями для власників генераторів.

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві надходять чисельні звернення громадян стосовно шкідливого впливу шуму та інших факторів при використанні суб'єктами господарювання генераторів під час відсутності електроенергії. Зараз українці переживають енергетичну кризу – постачання електроенергії припиняється на тривалий час. Генератори, які звісно ж досить шумні, фактично рятують малий бізнес. Вимушені застосування суб’єктами господарювання генераторів електроенергії, які пов’язані з плановими або екстреними відключеннями електропостачання надавачем послуг у зв’язку з пошкодженням об’єктів енергетичної інфраструктури, що спричинені воєнними діями країни-агресора слід розглядати як наслідки надзвичайної ситуації: оперативно, об’єктивно і, обов’язково, комісійно із залученням представників всіх зацікавлених установ та організацій.

У Києві створені консультативні групи, які опрацьовують усі спірні питання, що виникають між мешканцями міста та власниками генераторів. Ці групи працюють при столичних РДА, до них входять представники ДСНС, Національної поліції  і Держпродспоживслужби.

Якщо між громадянами виникає непорозуміння та фіксується перевищення гранично допустимих норм по шуму, приймається рішення щодо припинення роботи такого генератора. Штрафувати власників генераторів будуть в останню чергу, коли буде неможливо досягнути порозуміння.

Якщо, наприклад, кіоск знаходиться поруч із житловим будинком і його власник виніс генератор занадто близько до будинку, його будуть просити зменшити рівень шуму, віддаливши генератор на максимальну відстань від будинку.

Якщо вас турбує шум від генератора, потрібно звернутися зі скаргою до поліції. Поліція складає протокол, бере свідчення у свідків і направляє справу до суду, який може ухвалити рішення про стягнення штрафу з власника генератора.

Діючі норми допустимих рівнів звуку в приміщеннях житлових і громадських будинків та на території житлової забудови становлять: на території, які безпосередньо прилягають до житлових будинків у денний час – 55 дБА, в нічний час – 45 дБА. На території, які безпосередньо прилягають до магазинів, торгових центрів – 70 дБА цілодобово.