⇒ Попередня

Новини

07 червня 2024

У Києві відбулася нарада у Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА щодо дотримання безпеки торгівлі продуктами на ярмарках у літній період.

Безпека харчових продуктів має гарантуватися на всіх етапах, від виробництва до споживання – загальновизнаний принцип «від лану до столу». Порушення норм виробництва, транспортування, зберігання або приготування може призвести до ризику для здоров'я людини. Україна, зокрема на законодавчому рівні, прагне вирішувати питання харчової безпеки. Проте, це завдання не лише для держави, але й для кожного з нас. Особиста відповідальність у виборі продуктів і складанні раціону є ключем до збереження здоров'я та профілактики багатьох захворювань, пов'язаних з харчуванням. Для запобігання цим негативним наслідкам у кожній країні впроваджуються певні принципи державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини.

В Україні вони визначаються Законом України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини”, “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, редакція вiд 04.04.2018, основні поняття описуються як:
- пріоритетність збереження і зміцнення здоров’я людини та визначення її права на якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини;
- створення гарантій безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів і продовольчої сировини;
- державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, ввезенням в Україну;
- встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпеченням їх якості те безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацією цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримувати безпечні харчові продукти в продажу та безпечні страви і харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Щороку 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів, який Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією у грудні 2018 року. День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.