⇒ Попередня

Новини

05 червня 2024

Інформація про реєстрацію випадків ботулізму

З початку 2024 року територіальними органами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. 

Випадки ботулізму були пов’язані із вживанням м’ясної, овочевої консервації домашнього виготовлення, ковбаси та риби домашнього виготовлення, в’яленої риби, придбаної у місцях стихійної торгівлі.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, а саме 17 випадків з 24 випадків ботулізму  пов’язані з вживанням цієї продукції, що складає 70,8 %. 

За даними Державної установи «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» випадків харчового ботулізму за 12 місяців 2023 року та за минулий період 2024 року в місті Києві не зареєстровано. Проте, насторога щодо вживання потенційно небезпечної для здоров’я та життя людей в`яленої та копченої рибної продукції, продуктів домашнього консервування м`яса, риби, подекуди овочів, не повинна послаблюватись.

Ботулізм - це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять отруйні речовини (ботулотоксини), які виробляються бактеріями роду клостридій Clostridium botulinum. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, ковбаси, копчені та засолені продукти) та  приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спір збудника цієї хвороби.

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму, нагадуємо щодо неприпустимості придбання риби та рибної продукції у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію в місцях стихійної торгівлі та через інтернет мережу. Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Звертаємо увагу операторів ринку з виробництва та обігу риби та рибної продукції щодо необхідності вироблення лише патраної риби в літній період для зниження ризика захворювання на ботулізм.