• збільшити ризик запальних процесів;
• провокувати пухлини жіночої статевої системи;
• здатні стати однією з причин раку легенів, тому що жири беруть активну участь у легеневому захисті;
• привести до раку товстого кишечника та раку простати;
• погіршити пам’ять;
• негативно вплинути на плід.
Наукові дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й, натомість, знижує рівень «хорошого».
Які продукти містять трансжири?
Лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
• кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто,
• фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо,
• морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,
• картопляні чіпси, сухарики, попкорн,
• перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,
• сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо,
• різні соуси, кетчупи, майонези тощо,
• сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,
• заморожені напівфабрикати.
Як визначити, що у складі продукту є трансжири?
Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть маркування. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як маргарин, рослинний жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізована олія.
Зростання виробництва продуктів із вмістом транс-ізомірами жирних кислот відбувається у зв'язку з розвитком ринку споживання бюджетних продуктів харчування, у виготовленні яких використовуються переважно гідрогенізовані, часто перегріті при багаторазовому смаженні рослинні жири, а також інтенсифікацією стилю життя, яке вимагає частого, але швидкого харчування – мова йде про фаст-фуд.
Таким чином, проблему надмірного споживання трансжирів неможливо вирішити виключно зусиллями самих споживачів, зокрема, шляхом уважного і усвідомленого вибору продуктів.
У деяких країнах Європейського союзу втілюються стратегії співробітництва виробників і держави, спрямовані на скорочення споживання трансжирів шляхом надання населенню альтернативи звичним продуктам харчування.
Майже повна заборона використання трансжирів у харчових продуктах, як захід, спрямований знизити споживання – це не український винахід. Аналогічні обмеження ввели Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія
У 2003 році Данія, перша у світі країна, ввела практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. На сьогодні Європейський регіон ВООЗ є світовим лідером за таким параметром, як кількість країн, які запровадили заходи щодо вилучення трансжирів з харчових продуктів.
Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015 році офіційно повідомила про те, що гідрогенізовані рослинні жири не можуть надалі вважатись безпечними для здоров’я.
З 3 жовтня 2023 року в Україні після завершення трирічного перехідного періоду набули чинності «Правила додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.07.2020 року № 1613, у частині обмеження вмісту трансжирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження. Вміст таких трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті.
Якщо серед інгредієнтів харчового продукту ви побачили «частково гідрогенізовані рослинні олії», то варто відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних трансжирів.