⇒ Попередня

Новини

09 травня 2024

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин!

Щороку 12 травня відзначається Міжнародний день здоров’я рослин. Цього року спільнота Міжнародної ковенції з захисту рослин відзначатиме цей день під гаслом: «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології» 

Рослини – це живі організми, джерело поживних речовин та кисню на землі. Рослини становлять 80% їжі, яку ми споживаємо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Тому безпечні рослини та продукти рослинного походження – це запорука нашого здоров’я та добробуту.

Часто людство не докладає достатніх зусиль, щоб зберегти їх здоровими. А сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідливих організмів по світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу. На жаль з’являються нові території, де поширюються такі шкідливі організми рослин.

Шкідливими організмами для рослин можуть бути як ентомологічні види шкідливих організмів (комахи, кліщі), так і гербологічні (це бур’яни) та гриби, віруси, бактерії, фітогельмінти, які спричиняють різного виду хвороби рослин.

На території міста Київ присутні карантинні бур’яни – амброзія полинолиста та ценхрус довгоголковий. Шкідливість ценхрусу довгоголкового пояснюється високою конкуренцією за використання елементів живлення і вологи, а амброзія полинолиста, розвиваючи велику надземну масу, здатна витісняти і пригнічувати культурні рослини.

За останні роки поширюється ще один небезпечний карантинний організм – Ясенева смарагдова златка (Agrilus planipennis). Основною рослиною, на якій оселяється ясенева златка є представники роду ясен (Fraxinus). Дерева, які заселяє смарагдова златка, гинуть за 1-3 роки. 

Тому, завчасно організований захист рослин від шкідливих організмів є ефективнішим, ніж сама боротьба з ними.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві виконує завдання, спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів. Важливим в захисті рослин є саме попередження занесення шкідливих організмів з інших країн. Для виконання цього завдання всі імпортні вантажі з рослинами і продуктами рослинного походження проходять фітосанітарний контроль, в тому числі з відбором зразків для проведення фітосанітарної експертизи. Це дає змогу раннього виявлення шкідливого організму та недопущення занесення його на територію України.

Комплексне забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для підтримки життя на Землі, і кожен з нас має докласти максимум зусиль для захисту рослинного світу, а також збереження рослин.

Розвиток цифрових технологій відіграє важливу роль для безперешкодної торгівлі між країнами світу і сприяє укріпленню безпечних зовнішньо-економічних відносин.

Також, важливо підтримувати обізнаність населення про проблеми здоров’я рослин та необхідність їх захисту. Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві постійно оновлює інформацію на офіційному сайті http://kyiv-dpss.gov.ua та на офіційній сторінці соціальної мережі Фейсбук. 

10 травня 2024 року проведено онлайн нараду зі спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, де обговорювались питання важливості здоров’я рослин, як глобальний виклик людства. Також спеціалістами проведені бесіди з суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності щодо охорони здоров’я рослин та збереження довкілля.


 

Захистимо рослини – збережемо планету для майбутніх поколінь!