⇒ Попередня

Новини

27 квітня 2024

Заходи державного контролю за безпечністю харчових буде відновлено

У Києві відбувся ІІІ Всеукраїнський з'їзд «Харчовий бізнес – 2024: безпечність продукції в умовах небезпеки», участь у якому взяли фахівці ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві. Прогнозованість і розуміння процедур заходів контролю безпечності  харчової продукції сприяють розвитку і підвищення конкурентоспроможності харчової промисловості України.

Заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини – начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві Юрій Миркєєв долучився до такої важливої події і розповів представникам бізнесу про особливості перевірок станом на зараз та чого очікувати у повоєнній перспективі.

Зараз в Україні оголошено воєнний стан.
Постановою Кабінету міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» визначено, що  на період воєнного стану припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю).
Але за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Незалежно від ситуації, яка відбувається в країні, харчові продукти які виробляються або перебувають в обігу повинні бути безпечними.

Також, якщо мова йде про експортерів, то заходи державного контролю на потужностях повинні проводитись з певною періодичністю.
І ніде не поділось питання щодо можливих харчових отруєнь громадян при споживанні харчових продуктів.

Учасників поінформовано про підстави для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти.

Обговорили наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 03.01.2023  № 5 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану».

Окремо увага приділена підставам у разі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності, на підставі повідомлень.

Також проговорено питання щодо можливості проведення планових заходів державного контролю у повоєнній перспективі.
Питання щодо гармонізації законодавства України до Законодавства ЄС.

Було обговорено нові нормативно правові-акти, які набувають чинності з 24.07.2024 року, зокрема наказ Мінагрополітики України
від 15.02.2024  № 431 «Про затвердження Порядку державної реєстрації потужностей та Порядку ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей».

Постанову КМУ від 12 січня 2024 р. № 27 «Про затвердження Порядку видачі, відмови у видачі, анулювання, тимчасового припинення дії, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Обговорення і дискусії стосувалися питань харчового законодавства.