⇒ Попередня

Новини

06 квітня 2020

Держпродспоживслужба здійснює контроль за цінами на лікарські засоби

Протягом І кварталу 2020 року проведено 40 планових перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на лікарські засоби. Під час проведення перевірок порушення встановлено в 23 випадках.

За результатами перевірок прийнято 23 рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 449,6  тис. гривень.

Також, 16 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на загальну суму 3,3 тис. гривень.

Типовими порушеннями є недотримання учасниками фармацевтичного ринку граничних рівнів постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, що встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби».

Так, у ході планової перевірки суб’єкта господарювання (м. Кропивницький) встановлено завищення роздрібних цін на лікарські засоби за рахунок застосування торговельних надбавок, що перевищують встановлені граничні рівні. Наприклад, при формуванні роздрібної ціни на лікарський засіб «ЛОРАКСОН», пор. д/р-ну д/ін. 1000 мг фл. № 12 (виробник - ЕксірФармасьютикал, Іран) застосовано торговельну надбавку у розмірі     23 відс. при граничному рівні 15 відсотків. Таким чином, ціна за одиницю лікарського засобу склала 1048,40 грн та відповідно була завищена на 68,20 гривень. До порушника застосовано адміністративно-господарські санкції у розмірі 6,7 тис. грн, а директора притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також, при плановій перевірці іншого суб’єкта господарювання (Львівська обл.) встановлено реалізацію лікарських  засобів,  включених до переліку МНН, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.2017 №152 “Про забезпечення доступності лікарських засобів”, за роздрібними цінами, сформованими із застосуванням завищених розмірів торговельних надбавок, а саме: від 15,3 до 21,25 відс, при граничному рівні 15відсотків. Так, наприклад, реалізація лікарського засобу «Конкор» 10 мг №50 здійснювалась за роздрібною ціною 174,60 грн  із застосуваням торговельної надбавки  20,6 відсотків. В результаті допущеного порушення завищено роздрібну ціну на лікарський засіб «Конкор» 10 мг №50 на          8,03 грн. за упаковку. До суб’єкта господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції у розмірі 9,3 тис. грн, а посадову особу притягнуто до адміністративної відповідальності.