⇒ Попередня

Новини

11 квітня 2024

У Києві визначились із особливостями роботи у весняно-літній період щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів

11 квітня 2024 року за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві проведено нараду – круглий стіл на тему: «Заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення. Особливості роботи у весняно-літній період».

Захід відбувся за участі представників бізнесу та громадськості.

У 2023 році ГУ Держпродспоживслужби в м.Києві було проведено 50  перевірок, під час 43 з них  були виявлені порушення антитютюнового законодавства. На порушників було накладено 3 396 000 грн штрафних санкцій.

«Україна щорічно втрачає більше $3 млрд через куріння населення. Це зумовлено тим, що курці стають непрацездатними внаслідок хвороб, спричинених курінням і не можуть фінансово забезпечити себе та свої сім’ї. Сума втрат майже втричі перевищує доходи держбюджету від тютюнових акцизів, які за 2016 оцінюють на рівні $1,1 млрд. А найголовніше те, що споживання тютюну призводить до людських втрат: щороку в Україні помирає 63 тис. осіб», - такі дані досліджень озвучив Отто Стойка,  лікар Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Під час зустрічі учасники обговорили  питання здійснення заходів щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення, шкідливості та профілактики тютюнопаління та ролі громадськості у приверненні уваги суспільства до роботи з  попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення.

Представник ГО «Життя» поінформував присутніх про результати свіжого дослідження, яке свідчить про збільшення кількості курців, зокрема серед жінок і дітей.

Представники ГО «Стоп Корупція» наголосили на посиленні  громадського контролю за дотриманням антитютюнового законодавства.

Вислухали присутні і представників Української кальянної асоціації, які висловились за необхідність законодавчого врегулювання кальянного бізнесу.