⇒ Попередня

Новини

13 грудня 2021

Поради споживачу: поговоримо про фальсифікат

Обираючи продукти в офіційних точках реалізації, навіть перевіривши дати виробництва, терміни та умови зберігання, все одно не можна бути певним, що ви обираєте безпечний та якісний товар. Особливо у передсвятковий період на полицях магазинів можуть з’являтися фальсифіковані харчові продукти  як вітчизняного виробництва так і закордонних виробників. 

Фальсифікованими називають продукти, в яких зумисно погіршено споживчі властивості задля збільшення прибутку шляхом зменшення видатків на виробництво. При фальсифікації замінюється одна або декілька характеристик товару, які прямо впливають на його споживчі властивості. Розрізняють видову, якісну, кількісну, вартісну, інформаційну та комплексну фальсифікації. 

Найбільш поширеною у харчовій промисловості є видова та якісна фальсифікації. У випадку видової фальсифікації більш якісний продукт підміняють аналогом нижчої категорії, наприклад, реалізують борошно першого ґатунку під видом борошна вищого ґатунку. Під якісною фальсифікацією мають на увазі підробку товару харчовими та нехарчовими інгредієнтами задля досягнення подібності до оригінального продукту, покращення смаку, зовнішнього вигляду та подовження строків реалізації товару. 

Найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти підробки кави, олії, шоколаду, меду, трав та спецій. Також часто підробкою можуть виявитись фруктові соки, зерно, молоко, риба, морепродукти, органічні продукти та алкоголь.

Якщо говорити про каву, то під виглядом кави споживачі часто купують кавовий напій, який містить різноманітні добавки.

Більше підробляють розчинну сублімовану каву, вона на сьогодні користується великим попитом. 

То у чому різниця.

Є натуральна розчинна кава, до складу якої має входити тільки кава – і нічого більше. І є кавові напої. До складу таких напоїв може входити 15% кави, а все інше – це злакові добавки. 

Щодо молочної продукції, то під виглядом натуральних молочних продуктів споживачеві може бути реалізований фальсифікований продукт.

Молочні продукти позиціонуються як вітамінні та корисні, але коли мова йдеться про фальсифікат — це зазвичай не створює загрози для життя, (не буде незворотних процесів в організмі,) але користі теж не буде. 

Найчастіше споживач стикається із підробкою на імпортовану продукцію.

Наприклад, під торгівельними марками європейських виробників, а також Республіки Білорусь фасують низькосортну продукцію в пакування, яке імітує оригінальне. Зазвичай реалізація контрафактного товару здійснюється у місцях стихійної торгівлі. 

Виходячи з цього споживачі витрачають гроші й не отримують того, що хочуть. 

Фальсифікація лікеро-горілчаної продукції на сьогодні популярна через постійний попит на цю продукцію. Необізнаному покупцеві досить важко відрізнити умовно підроблені алкогольні вироби від оригінальних. Споживаючи фальсифікований продукт, покупець втрачає не тільки гроші за придбаний напій, а ризикує передусім власним здоров'ям, яке не купиш.