⇒ Попередня

Новини

15 березня 2024

Інформуємо про набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303 і від 3 травня 2022 р. № 550» від 8 березня 2024 р. № 261.

Даною постановою поновлюються заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану, мораторій на які був свого часу затверджений Постановою №303 та Постановою №550. Тепер Держпродспоживслужба може здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житловокомунальних послуг за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини.

Новим п. 4-1 постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303 встановлено, що протягом періоду воєнного стану за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житлово-комунальних послуг здійснюються за рішенням Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Також новою редакцією п. 5 припинено проведення планових заходів державного ринкового нагляду на період воєнного стану, крім здійснення заходів державного ринкового нагляду щодо:
– побутових ламп неспрямованого випромінення в частині їх відповідності вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 734, і Технічного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 804;
– низьковольтного електричного обладнання в частині його відповідності вимогам Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1067;
– обладнання в частині його відповідності вимогам Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1077;
– машин та устаткування в частині їх відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62.

Внесено зміни й до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про припинення здійснення державного контролю нехарчової продукції в умовах воєнного стану» від 3 травня 2022 р. № 550. Пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 3 травня 2022 р. № 550 викладено в такій редакції: “1. Тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану в Україні, припинити здійснення митними органами державного контролю нехарчової продукції, крім: побутових ламп неспрямованого випромінення в частині їх відповідності вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 734 і Технічного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 804; низьковольтного електричного обладнання в частині його відповідності вимогам Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1067; обладнання в частині його відповідності вимогам Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1077; машин та устаткування в частині їх відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62”.

Однією із підстав для проведення позапланового заходу є звернення споживачів (користувачів), у відповідності до статей 23-25 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».