⇒ Попередня

Новини

06 березня 2024

Інформуємо про перевірки ринкового нагляду щодо побутових ламп неспрямованого випромінення

З жовтня 2023 р. по лютий 2024 р. фахівці ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві провели 88 планових та позапланових перевірок характеристик продукції в розрізі лампочок неспрямованого випромінення. За результатами проведених перевірок винесено 207 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, в тому числі рішення про скасування та 48 постанов про накладання адміністративно-господарських санкцій на суму 3 млн. 668 тис. гривень.

Характерні порушення – відсутність необхідного маркування відповідно до вимог «Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. №734, невідповідність зазначеної інформації на упаковці лампочки з фактичними даними (максимальна номінальна потужність, коефіцієнт корисної дії ламп), відсутність технічної документації.

Нагадаємо, у серпні 2023 року відбулися зміни в постанові КМУ від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» щодо поновлення планових та позапланових перевірок ринкового нагляду щодо побутових ламп неспрямованого випромінення в частині їх відповідності вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. №734, і Технічного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 804.