⇒ Попередня

Новини

29 лютого 2024

На колегії ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві підведено підсумки роботи за 2023 рік

27 лютого 2024 року відбулося розширене засідання колегії  Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, де підведено підсумки роботи  за 2023 рік та розглянули основні пріоритетні завдання на 2024 рік.

Учасники проаналізували діяльність управлінь в Києві, зокрема Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Питання стосувались здійснення контролю за дотриманням законодавства в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, з метою забезпечення продовольчої безпеки, епізоотичного благополуччя на території Києва, взаємодії із закладами ветеринарної медицини різних форм власності, організації та проведення протиепізоотичних та ветеринарно-санітарних заходів, виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Києві та видачі ветеринарних документів на об’єкти державного ветеринарно-санітарного контролю. 

Проаналізували результати діяльності Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, спрямованої на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення  Києва, проблемні питання та пропозиції щодо їх вирішення. Обговорили сучасні аспекти організації харчування в закладах освіти Києва, запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, забезпечення системи простежуваності при постачанні продуктів харчування. За результатами заходів проведених у 2023 році було винесено 4 рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів, 20 приписів про усунення порушень вимог законодавства, складено 7 протоколів (3 у сфері безпечності та 4 у сфері санітарного законодавства), винесено 4 постанови про накладення штрафу на суму 1632 грн у сфері санітарного законодавства, та 3 постанови у сфері безпечності харчових продуктів на суму 147400 грн, відсторонено від роботи одну особу. 

Загалом за минулий рік у Києві зареєстровано 13 спалахів ГКІ/харчових отруєнь, у тому числі 11 спалахів сальмонельозу, внаслідок яких постраждало 87 осіб, у тому числі 20 дітей. У зв'язку із виявленими порушеннями законодавства про харчові продукти за результатами проведених інспектувань винесено 9 рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів; складено приписи про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин (всі перевірені), складено 11 протоколів та 11 постанов про накладання штрафу на суму 696800грн (стягнуто штрафів на суму 335000 грн); складено 19 приписів про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.

Розглянули питання щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері захисту прав споживачів, результати розгляду звернень громадян про порушення, що спричинили шкоду їхнім правам і законним інтересам, дотриманням антитютюнового законодавства, законодавства про рекламу, державного ринкового нагляду, контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. також мова ішла  про проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Окремим питанням став аналіз результатів проведення спільних заходів із запобігання виникненню на території Києва надзвичайних ситуацій, забезпечення продовольчої та непродовольчої безпеки у період воєнного стану – превентивні заходи із збору інформації у складі робочих груп РДА. Під час такої  роботи розглядались звернення громадян, що надходять до Головного управління  у сфері захисту прав споживачів. Вимоги у скаргах споживачів, як спростовувались так і підтверджувались, у результаті надано допомогу 329 заявникам, шляхом позитивного вирішення питань, порушених у їх зверненнях. За результатами розгляду звернень у робочих групах РДА, вимоги споживачів задоволено – повернуто коштів на загальну суму 404547 грн. 

Крім того працівниками Головного управління було складено 345 протоколів про адміністративне правопорушення по статті 16622 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме за обіг непридатних харчових продуктів та винесено 321 постанову на суму 163710 грн.

У зв’язку із створенням нового самостійного структурного підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві – Управління фіто-санітарної безпеки,  було ознайомлено з основним функціями та завданням Управління фітосанітарної безпеки в сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин. 

Серед присутніх на заході були керівники самостійних структурних підрозділів (Управлінь, Відділів, Сектору), їх заступники, керівники відділів, у складі Управлінь, та всі підпорядковані працівники в повному складі; керівники Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві, директор Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві.