⇒ Попередня

Новини

10 грудня 2021

З 10 грудня вступив в силу Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Починає діяти перший етап обмежень.

Розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим вимогам Закону № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», підлягають вилученню з обігу в порядку, встановленому Законом України "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції".

Забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

•    надтонких пластикових пакетів;
•    тонких пластикових пакетів;
•    оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів та льоду. 

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів сума штрафу складатиме від 1700 до 3400 грн. У випадку повторного порушення – від 3400 до 8500 гривень.

Штрафи накладаються керівником, заступниками керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, а також іншими уповноваженими керівником посадовими особами цього органу після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.