⇒ Попередня

Новини

11 січня 2024

В Україні запустять Єдиний державний реєстр домашніх тварин, який стане основою для створення цифрових ветеринарних паспортів

Уряд ухвалив Постанову про запуск проєкту з запровадження ідентифікації та реєстрації домашніх тварин. Ця ініціатива Міністерства аграрної політики України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Міністерства цифрової трансформації України стане початком важливих змін у державній політиці у сфері поводження з домашніми тваринами. 

Цей проєкт дозволить усім ветеринарам-агентам Єдиного державного реєстру видавати ветеринарні паспорти державного зразка. Водночас реєстрація тварин буде безкоштовною і для ветеринарів, і для власників домашніх тварин. 

Серед переваг для власників, які створює Реєстр, ініціатори проєкту називають можливість відновлення документів на тварину та підтвердження права власності на неї, полегшення пошуку зниклих тварин, а згодом — відображення електронних ветеринарних паспортів у застосунку Дія.

Створення Реєстру відбувається без залучення коштів державного бюджету, а виключно коштом міжнародної донорської допомоги в рамках програми «Інноваційна лабораторія підтримки асоціації Україна-ЄС», яку здійснюють Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) та «Фонд Східна Європа».