⇒ Попередня

Новини

07 грудня 2023

ЄС звітує про прогрес у сфері безпеки харчових продуктів в Україні та інших країнах

Україна досягла прогресу в підвищенні безпеки харчових продуктів, незважаючи на війну, але все ще є сфери, які потребують покращення, згідно з оцінкою Європейської комісії.

"У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів працює 140 працівників. Перевірки та контроль ринкового нагляду залишаються призупиненими, відбуваються лише виняткові позапланові заходи. Це обмежує ефективність нагляду та може вплинути на якість і безпеку продуктів, виявлено в оцінці" - йдеться у повідомленні Food Safety News.

Зокрема, серед позитивних зрушень називають: 

Закон, ухвалений у жовтні 2022 року та запроваджений із жовтня 2023 року, запровадив підхід One Health, який включає обмін інформацією про інфекційні хвороби, спільні для тварин і людей. У березні 2023 року уряд підготував стратегію та план дій щодо співпраці органів безпеки харчових продуктів, тварин і здоров’я людини.

Діє система аналізу, оцінки та управління ризиками за участю харчових підприємств. Станом на березень 2023 року 427 українських компаній могли експортувати продукцію до ЄС.

Україна оновила план моніторингу безпечності харчових продуктів, а імпортний контроль товарів здійснюється за підходом, орієнтованим на оцінку ризику. Україна бере участь у Системі швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (RASFF), але не є членом мережі. Розпочато підготовку до використання системи контролю за торгівлею та експортним контролем ЄС (TRACES) протягом одного року.

Нам є над чим працювати, оскільки бази даних щодо безпеки харчових продуктів потребують подальшої інтеграції, а адміністративний потенціал потребує посилення на всіх рівнях. Офіційний контроль імпорту та обробки побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною, не узгоджується з ЄС. Необхідно контролювати виконання законодавства та посилити нагляд за захворюваннями.