⇒ Попередня

Новини

30 листопада 2023

Захист прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану

28 листопада 2023 року на базі Державного торговельно-економічного університету відбулося засідання круглого столу «Захист прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану».

Головним питанням, яке згуртувало учасників заходу, стало питання організації захисту прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану. 

«Споживач – інвестор в економіку, споживач – інвестор у ЗСУ, тому ми повинні налагодити працюючий механізм захисту прав споживачів в умовах, яких нині живем і працюємо», – наголосив Олег Рубан, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в  м. Києві.

«Реалії сьогодення такі, що купівельна спроможність споживачів у рази знизилась, а зростання цін на товари спонукає купувати менш якісну продукцію невідомого походження. На жаль, відсоток тих суб’єктів господарювання, які з розумінням ставляться до задоволення вимог споживача та намагаються в повній мірі дотримуватись вимог законодавства про захист прав споживачів – мізерний. Переважна більшість підприємців свідомо ігнорує чинне законодавство, залишаючи споживача сам на сам із проблемами, що виникають внаслідок придбання товарів, робіт та послуг неналежної якості. Як наслідок, збільшення скарг», – зазначила Ірина Мазепа, заступник начальника Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами – начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Ще одне важливе питання, яке підняли учасники – заборона на проведення заходів державного нагляду (контролю), якою користуються суб’єкти господарювання. Нагадаємо, що 13.03.2022 р. №303 (зі змінами від 06.12.22 р.) було прийнято постанову «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», відповідно до п. 2 якої, за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволити здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Формування державної політики у сферах захисту прав споживачів здійснює Міністерство економіки України. Проте, на сьогодні, відсутнє рішення Мінекономіки для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо суб’єктів господарювання у сфері захисту прав споживачів. 

У зв’язку з зазначеним Держпродспоживслужба та її територіальні органи, навіть при наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, з березня 2022 року і по даний час не має можливості здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сферах захисту прав споживачів, що призводить до обмеження прав громадян на допомогу з боку державних органів та, як наслідок, зростання соціальної напруги в суспільстві. 

Головне управління продовжує розгляд звернень громадян шляхом надання письмових роз’яснень споживачам з порушених питань, однак неможливість проведення позапланових заходів призвела до широкого спектру питань споживачів, що викликає їх справедливе обурення. 

Учасники круглого столу вирішили звернутись спільною письмовою ініціативою громадських організацій до Міністерства економіки України з пропозицією підготовки рішення (наказу) з переліком підстав на здійснення контролюючими органами позапланових заходів державного нагляду (контролю)  у сфері захисту прав споживачів.

Поважну спільноту привітав Анатолій Мазаракі, академік, д.е.н., ректор Державного торговельно-економічного університету, який зазначив про важливість системної роботи щодо захисту прав споживачів із залучення науковців та освітян. 

До учасників заходу зі вступним словом звернулися:
Сергій Ткачук – т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Олег Рубан – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в    м. Києві.
Станіслав Музиченко ‒ перший заступник голови Державної регуляторної служби України.
Костянтин Грубич – експерт, телеведучий, блогер.

З доповідями на актуальну тематику виступили:                                                          
Наталія Притульська ‒ президент Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС», перший проректор з науково-педагогічної діяльності ДТЕУ.
Споживач в умовах воєнного стану: чи захищені права?
Ірина Мазепа – заступник начальника Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами – начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.
Аналіз роботи Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства в сфері захисту прав споживачів, проблемні питання та шляхи їх вирішення.
Владислава Миронова – голова Комітету з питань захисту прав споживачів при Держпродспоживслужбі, голова правління ГО «Громадський контроль».
Проблематика на споживчому ринку якості та безпечності непродовольчих товарів.
Сергій Пономаренко – керівник Громадської організації «Центр    захисту прав споживачів України».
Методи уникнення відповідальності суб’єктами господарювання за порушення прав споживачів при реалізації нехарчової продукції
Наталія Суздальцева – виконавчий директор Громадської спілки «Українська асоціація індустрії іграшок».
Обережно – іграшки.                                                                                                              
Дмитро Купира– керівник Громадської організації «Центр громадянського представництва «Життя».
Безпечного куріння не існує: захист споживачів від реклами та вторинних викидів тютюнових та нікотинових виробів.   
Олег Шумак – головний спеціаліст відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.
Проблемні питання реалізації положень Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
Максим Гончар – голова правління ГО «Укрспоживконтроль.
Імплементація досвіду країн–членів Європейського Союзу у питаннях захисту прав споживачів в Україні, взаємодія з європейськими та міжнародними організаціями з захисту прав споживачів.
Олег Щелкунов – партнер «Greco Law Company», Голова адвокатського об’єднання «Греко», Голова комітету з захисту прав споживачів Асоціації адвокатів України.
Проблемні питання забезпечення контролю якості товарів та продукції через введений мораторій на проведення заходів державного нагляду (контролю) у зв'язку з воєнним станом на території України.
Віталій Башинський – голова громадської ради при Держпродспоживслужбі.
Олег Попенко – голова Спілки споживачів комунальних послуг                                                                                           Стан захисту прав споживачів у сфері комунальних послуг.
Тетяна Гринчук – начальник управління реформування системи державного контролю та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економіки України.
Державне регулювання захисту прав споживачів.
Петро Калита – президент Громадської спілки «Українська асоціація досконалості та якості», віцепрезидент УСПП, академік Української академії наук.
Від захисту споживачів до їх задоволення: якість, досконалість, системний менеджмент.

Серед учасників дискусії:
Олексій Квасницький – директор Департаменту захисту споживачів Держпродспоживслужби України,
Наталія Бородачова – віце президент ГО «Всеукраїнська федерація споживачів «ПУЛЬС».
Вадим Лапіка – голова Громадської організації прав споживачів та суб’єктів підприємницької діяльності в м. Києві та Київській області.
Сергій Харченко – в.о. начальника Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.
Наталія Омельченко – президент Громадської організації «Науково-дослідний центр «Незалежна експертиза»,
Антоніна Дубініна –  професор  Національного університету «Запорізька політехніка»,
Від Державного торговельно-економічного університету:
Віктор Осика – декан факультету торгівлі та маркетингу,
Олена Сидоренко – завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю,
Ніна Мережко– завідувач кафедри товарознавства та митної справи,
Юлія Мотузка – професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю,
Тарас Караваєв– професор кафедри товарознавства та митної справи,
Дмитро Антюшко – доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю,
Людмила Микитенко – доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права, та інші науково-педагогічні працівники та здобувачі.
Ільченко Наталія– завідувач кафедри торговельного підприємництва та логістики. 

Всупереч усім технічним перешкодам, викликаних кібератаками ворога, захід відбувся на високому професійному рівні.

Висловлюємо глибоку подяку Державному торговельно – економічному університету як організатору та всім учасникам за висвітлення актуальної проблематики у даній сфері та обговоренні інструментів захисту прав споживачів умовах воєнного стану.