⇒ Попередня

Новини

09 листопада 2023

У Києві проводять контроль за дотриманням антитютюнового законодавства

З квітня по жовтень цього року ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві отримало 60 звернень із погодженнями на проведення позапланових заходів щодо дотримання антитютюнового законодавства.

Було виявлено порушення під час проведення 29 таких заходів. Загальна сума штрафних  санкцій за порушення склала  2 816 тис. грн.

Станом на зараз у добровільному порядку було сплачено 154 тис. грн до бюджету, ще 181 тис. грн стягнуто через Державну виконавчу службу у місті.  До Державної виконавчої служби у місті Києві у зв’язку із несплатою боржниками суми штрафу у добровільному порядку було передано 22 справи.

Антитютюнове законодавство постійно оновлюється, зокрема норми, які набули чинності 11 липня 2022 року, покликані захистити здоров’я українців, а також забезпечити наше право на бездимне середовище. Проте залишаються і проблемні питання для проведення позапланових перевірок щодо дотримання антитютюнового законодавства.

Нагадаємо, що заборона куріння у людних місцях – це не про обмеження прав. Навпаки ці норми стають на захист здоров’я, адже пасивне куріння тютюнових виробів й електронних сигарет небезпечне.

Тож заборонене будь-яке куріння, вживання та використання тютюнових виробів, кальянів, електронних сигарет і сигарет для нагрівання в приміщеннях усіх форм власності, на території спортивних та дитячих майданчиків, медичних установ, у під’їздах та підземних переходах.

З повним переліком можна ознайомитися тут: zakon.rada.gov.ua/laws/show/2899-15#n163

Якщо Ваше право на повітря вільне від тютюнового диму порушили, повідомте:

  • до Держпродспоживслужби, якщо порушення у Києві: http://kyiv-dpss.gov.ua/page/view/appeal 
  • або через сервіс Центру громадського здоров’я: nosmoking.phc.org

Кожне ваше звернення допоможе підвищити рівень дотримання бездимного законодавства в Україні.