⇒ Попередня

Новини

03 листопада 2023

Результати роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

За результатами перевірок у сфері безпечності харчових продуктів за 9 місяців  цього року складено 104 приписи про усунення порушень, винесено 16 рішень про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів та рішення про знищення, відкликання або вилучення з обігу харчових продуктів. 

Складено 25 протоколів за порушення законодавства про харчові продукти та корми, винесено 15 постанов про накладання штрафу на загальну суму 804 тис. грн. За 9 місяців було сплачено 268 000 грн штрафів.

За цей період було проведено 259 заходів державного контролю (складено 245 актів контролю, в т.ч. проведено 17 аудитів, складено 14 актів про неможливість здійснення заходу).

З них в галузі безпечності харчових продуктів 258 та ветеринарної медицини – один.

В тому числі: 
- на підставі заяв суб’єктів господарювання – 85;
- Перевірка виконання приписів, рішень – 38; 
- За зверненнями громадян – 112.
- на підставі обґрунтованої підозри: – 24 в т. ч.
- участь в розслідуваннях – 16, повідомлення РАСФФ – 6, повідомлень про невідповідність – 2.

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві  надходили скарги від громадян щодо неналежної організації харчування дітей у закладах освіти міста, на підставі яких проведено позапланові інспектування потужностей операторів ринку, що надають послуги з організації харчування в закладах освіти Києва.

«За результатами позапланових інспектувань, Головним управлінням складені приписи про усунення порушень вимог законодавства, винесені рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів осіб, відповідальних за організацію харчування в закладах освіти, притягнуто до відповідальності», – повідомляє Ігор Басюк, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. 

Головне управління рекомендувало замовникам у вимогах до учасників закупівель послуг з організації харчування у закладах освіти та в тендерній документації обов’язково передбачити наявність: 
- експлуатаційного дозволу та/або державної реєстрації потужностей оператора ринку, 
- інформації про розробку, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на потужностях, 
- актів інспектування потужностей та аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Багато суб’єктів господарювання надає сертифікати про розробку і запровадження НАССР, але при проведенні заходів контролю виявляється формальний підхід організацій, які видають ці сертифікати не враховується перелік харчових продуктів, аналіз небезпечних чинників, особливості потужності тощо, що призводить до недієвості системи.