- на підставі заяв суб’єктів господарювання – 85;
- Перевірка виконання приписів, рішень – 38;
- За зверненнями громадян – 112.
- на підставі обґрунтованої підозри: – 24 в т. ч.
- участь в розслідуваннях – 16, повідомлення РАСФФ – 6, повідомлень про невідповідність – 2.
На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві надходили скарги від громадян щодо неналежної організації харчування дітей у закладах освіти міста, на підставі яких проведено позапланові інспектування потужностей операторів ринку, що надають послуги з організації харчування в закладах освіти Києва.
«За результатами позапланових інспектувань, Головним управлінням складені приписи про усунення порушень вимог законодавства, винесені рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів осіб, відповідальних за організацію харчування в закладах освіти, притягнуто до відповідальності», – повідомляє Ігор Басюк, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
Головне управління рекомендувало замовникам у вимогах до учасників закупівель послуг з організації харчування у закладах освіти та в тендерній документації обов’язково передбачити наявність:
- експлуатаційного дозволу та/або державної реєстрації потужностей оператора ринку,
- інформації про розробку, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на потужностях,
- актів інспектування потужностей та аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.
Багато суб’єктів господарювання надає сертифікати про розробку і запровадження НАССР, але при проведенні заходів контролю виявляється формальний підхід організацій, які видають ці сертифікати не враховується перелік харчових продуктів, аналіз небезпечних чинників, особливості потужності тощо, що призводить до недієвості системи.