⇒ Попередня

Новини

31 жовтня 2023

Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки

Кабінет Міністрів України прийняв постанову  №  990-р “Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках”.  Постановою також затверджено операційний план заходів з реалізації Стратегії у 2023—2024 роках.

Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. В тому ж році Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування. Робота над Стратегією розпочалась на початку 2023 року, і вже 27 жовтня була затверджена Урядом.

Основною метою Стратегії є  забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в навчальних закладах, сприяння соціальному захисту представників  вразливих груп населення та формування навичок здорового харчування серед дітей та дорослих, особливо в умовах кризових ситуацій.

В документі  визначено план дій на 2023-2024 рр.  пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема,  йдеться  про чотири стратегічні  цілі реформи:

- Підвищення фінансової та інституційної  спроможності громад.

- Відновлення та модернізація кухонь та їдалень й  дотримання вимог системи безпечності НАССР.

- Розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Впровадження нових норм харчування та меню.

- Формування культури здорового харчування в Україні.

Важливо зазначити, що стратегія передбачає досягнення таких показників, як зменшення відсотка ожиріння серед дітей, зміну харчових уподобань дітей шкільного віку, збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти, та кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків. Та найголовніше - реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування  здорового суспільства та значного зниження  рівня неінфекційних захворювань в Україні.