Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. В тому ж році Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування. Робота над Стратегією розпочалась на початку 2023 року, і вже 27 жовтня була затверджена Урядом.
Основною метою Стратегії є забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в навчальних закладах, сприяння соціальному захисту представників вразливих груп населення та формування навичок здорового харчування серед дітей та дорослих, особливо в умовах кризових ситуацій.
В документі визначено план дій на 2023-2024 рр. пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:
- Підвищення фінансової та інституційної спроможності громад.
- Відновлення та модернізація кухонь та їдалень й дотримання вимог системи безпечності НАССР.
- Розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Впровадження нових норм харчування та меню.
- Формування культури здорового харчування в Україні.
Важливо зазначити, що стратегія передбачає досягнення таких показників, як зменшення відсотка ожиріння серед дітей, зміну харчових уподобань дітей шкільного віку, збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти, та кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків. Та найголовніше - реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.