⇒ Попередня

Новини

09 грудня 2021

З 1 січня 2022 року заклади освіти мають працювати за новим меню

Реформа системи шкільного харчування триває вже майже рік і затверджена Урядом у вигляді відповідного Плану заходів. На виконання Плану заходів Кабінетом Міністрів України затверджено нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку від 24.03.2021року №305.

Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 (далі – Порядок), визначено, що:
- відповідальність за організацію харчування в закладі освіти покладається на засновника, керівника закладу, 
- харчування в закладах організовується безоплатне, за рахунок бюджетних коштів, відповідно до встановленого в закладі освіти режиму харчування, та шляхом залучення коштів місцевих бюджетів (для здобувачів освіти, які не підлягають безоплатному гарячому харчуванні), батьківських коштів, 
- засновник забезпечує проведення закупівель продуктів харчування або послуг з харчування відповідно до встановленої вартості харчування,
- складання примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету проводиться засновником (або організатором харчування згідно проведених закупівель) та може бути забезпечене як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів,
- засновник (організатор) та керівник закладу освіти  при організації харчування в закладах повинен дотримуватись встановлених МОЗ вимог, в тому числі стосовно переліку харчових продуктів (в т.ч. і заборонених), та дотримання виконання норм харчування, передбачених Порядком з врахуванням категорії дітей, вікових, дієтичних потреб, сезонність тощо.

Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (за наявності) можуть складатися (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ):
- медичним працівником разом із завідувачем виробництва/кухарем їдальні (харчоблоку) такого закладу та затверджуватися керівником відповідного закладу у разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв закладом освіти, закладом оздоровлення та відпочинку;
- постачальником послуг з харчування (технологом, завідувачем виробництва) та затверджуватися керівником оператора ринку харчових продуктів, що здійснює постачання готових страв та/або послуг з харчування у разі постачання до закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку готових страв та/або послуг з харчування.

До 1 січня 2022 року в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 року договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 року, можуть застосовуватись норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 “Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню рекомендоване, яке затверджено наказом МОЗ. 

Наказом МОЗ України від 05.11.2021 року № 2441 затверджено примірне чотиритижневе сезонне меню для триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період. 

Таким чином, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві проводиться розгляд та погодження меню (крім рекомендованих МОЗ) відповідно до вимог постанови КМУ № 305 та оцінюється виконання норм харчування.  

Під час розгляду меню, у разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного приймання їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності корегування даного меню. 

При цьому визначається відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню та вивчаються технологічні картки приготування кожної страви, які повинні бути затверджені керівником закладу/ надавачем послуг на їх епідемічну небезпечність.