⇒ Попередня

Новини

27 вересня 2023

У лісопарковому господарстві «Конча-Заспа» зафіксовано спалах африканської чуми свиней – на прилеглій території оголошено карантин

У Голосіївському районі, на території КП «Лісопаркове господарство «Конча-Заспа», зафіксовано спалах африканської чуми свиней. У зв'язку з цим, рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМДА на частині території Голосіївського району Києва з 27 вересня 2023 року встановити карантин. Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Так, епізоотичним вогнищем африканської чуми свиней визначили місце виявлення трупу хворої свині на території лісопаркового господарства «Конча-Заспа». 

Першою зоною визначена зона захисту, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем (в радіусі 3 кілометрів). 

Другою зоною визначена зона спостереження – територія, радіусом до 10 кілометрів від зовнішніх меж зони захисту.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при КМДА вже затвердила План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней на території м. Києва. 

Так, у зоні захисту заборонено:  
- торгівлю  на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів; 
- проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).

У зоні нагляду заборонено:  
- торгівлю  на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.

Крім того, у приватному секторі, який увійшов до карантинних зон, можуть проводитись подвірні обходи з метою обліку, виявлення захворілих свиней, підозрілих у захворюванні свиней та загиблих тварин.  Просимо мешканців поставитися з розумінням до ситуації та надати необхідну інформації представникам Держпродспоживслужби.

Відповідно до протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМДА карантин може бути знятий через 40 діб після виконання всього комплексу заключних ветеринарно-санітарних заходів за окремим рішенням Комісії.

З протоколом Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМДА та картами карантинних зон можна ознайомитись на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Нагадаємо, африканська чума свиней – високозаразна вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней – безпечна.