⇒ Попередня

Новини

19 вересня 2023

Регіональні управління Держпродспоживслужби поділилися досвідом у забезпеченні дотримання антитютюнового законодавства

У Києві відбувся навчальний семінар «Актуальні питання застосування законодавства щодо контролю над тютюном». Організаторами заходу є Бюро ВООЗ в Україні та Центр громадського представництва "Життя" у співпраці із Держпродспоживслужбою за участі представників МОЗ та Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Під час зустрічі учасники опрацювали такі питання:
- важливість виконання антитютюнового законодавства в регіонах;
- результати опитування щодо вживання тютюну та нікотину в Україні;
- особливості проведення планових та позапланових заходів нагляду за дотриманням антитютюнового законодавства;
- результати громадського моніторингу за дотриманням антитютюнового законодавства;
- про онлайн інструменти для громадського моніторингу виконання антитютюнового законодавства;
- деякі аспекти здійснення державного контролю та нагляду, що стосуються куріння та вживання тютюнових та нікотинових виробів, реклами та просування, маркування та вимог до вмісту тютюнових та нікотинових виробів.

Від квітня Держпродспоживслужба відновила контроль за дотримання антитютюнового законодавства, у тому числі заборони куріння у приміщеннях кафе, барів, ресторанів згідно з наказу МОЗ від 17.03.2023 № 522. Учасники обмінялися досвідом регіональних управлінь Держпродспоживслужби у забезпеченні дотримання антитютюнового законодавства та обговорили нагальні проблеми державного контролю.

На семінарі виступили Олексій Квасніцький, директор Департаменту захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби, Олексій Даниленко, директор Департаменту громадського здоров’я МОЗ, Анна Андрущак, заступниця Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України. Експерти наголосили, що навіть в умовах війни вкрай важливим є захист населення від шкоди тютюну та нікотину, адже саме куріння є однією з основних причин передчасної смертності та інвалідизації українців поза територіями бойових дій. Особливо актуальним є питання захисту дітей, які є чутливими до реклами та маркетингових маніпуляцій тютюнових компаній. Серед іншого, до них відноситься викладка тютюнових виробів у місцях торгівлі.

Юрій Сахно, головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби, зауважив, що Уряд працює над законопроєктом про заборону видимого розміщення тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання тютюну та е-сигарет у місцях торгівлі відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. 

«Виконання антитютюнового законодавства є однією з найважливіших ланок у контролі над тютюном. Перш за все, щоб закон працював, він має бути комплексним, аби тютюнова індустрія не могла знайти шпарини для маніпуляцій. Також необхідними є контроль за виконанням та належні санкції за порушення, що лежить на плечах відповідних органів, а також громадськості. Окрім того, не забуваймо про інформування населення. Постійно мають проводитися інформаційні кампанії, аби громадяни були в курсі законодавчих змін та мали змогу скаржитися на порушення», — зазначив Акакій Зоідзе, консультант з контролю над тютюном Європейського регіонального бюро ВООЗ. 

Представники громадських організацій та Центру громадського здоров’я розповіли про можливості громадського моніторингу та залучення громадян, а також наголосили на важливості захисту дітей та підлітків від згубного впливу реклами тютюнових виробів та електронних сигарет. Наразі в Україні щонайменше кожна п’ята дитина віком 13-15 років споживає електронні сигарети.

«Ми вдячні Держпродспоживслужбі за контроль та виконання антитютюнового Закону, це є дуже важливим аспектом у боротьбі з епідемією тютюну в Україні. Цифри вражають — 2021 рік став рекордним у зменшенні населення України, відʼємне сальдо становило 400 тисяч людей. 130 тисяч з них померли передчасно через хвороби, спричинені курінням. Цим втратам можна запобігти, і це в наших силах. Нормативна база забезпечена — тепер потрібно ефективно її реалізовувати на місцях та контролювати дотримання», — наголосив виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира.

Нагадаємо, що підставами для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) є:
• подання суб’єктом господарювання письмової заяви до Держпродспоживслужби або головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та в місті Києві про здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
• доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання стосовно дотримання вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини та забезпечення безпеки держави;
• звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

Поскаржитися на порушення антитютюнового законодавства можна на сервісі Центру громадського здоров’я: nosmoking.phc.org.ua або на порталі звернень Держпродспоживслужби.