⇒ Попередня

Новини

08 грудня 2021

За ненадання тварин на вакцинацію передбачена відповідальність.

Законом України «Про ветеринарну медицину» передбачено, що юридичні та  фізичні  особи,  діяльність  яких  пов’язана   з утриманням та обігом тварин, зобов’язані, крім іншого: охороняти здоров’я та благополуччя тварин.

Виконувати це зобов’язання вони мають шляхом застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин, а також доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. 

У разі необхідності також мають забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставку) відібраних зразків тканин, крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів.

За недотримання та порушення ветеринарно-санітарних заходів передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Так, порушенням ветеринарно-санітарних правил у Кодексі України про адміністративні правопорушення присвячена (КУпАП) глава 9, зокрема, це стаття 107 «Порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог», стаття 107-1 «Порушення законодавства про племінну справу у тваринництві», стаття 107-2 «Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин», за які передбачено накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 251 Кримінального кодексу України «Порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки, – карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк».

Під  ветеринарними правилами слід розуміти вимоги, які регулюють діяльність фізичних і юридичних осіб в галузі ветеринарної медицини і містяться в ряді нормативних актів. Ветеринарними є правила, які встановлені для боротьби з епізоотіями, заразними та масовими незаразними захворюваннями тварин, правила проведення протиепізоотичних, лікувальних, лабораторно-діагностичних, радіологічних та інших заходів, зокрема карантинних.

Ветеринарні правила можуть бути порушені шляхом вчинення дії або бездіяльності:
виробництво або продаж заражених продуктів чи сировини тваринного походження, продаж хворих тварин, 
неповідомлення або несвоєчасне повідомлення органів державної ветеринарної медицини про виникнення захворювання тварин, непред’явлення тварин для проведення ветеринарного огляду, профілактичних та лікувально-профілактичних обробок, досліджень або щеплень, недотримання вимог правового режиму карантину тварин, використання хворих або підозрюваних у захворюванні тварин та їх приплоду для відтворення стада.

Рішення у справах про правопорушення в галузі  ветеринарної медицини можуть бути оскаржені в суді.

Позитивне вирішення справи в суді на користь власників тварин залежить від обставин вчинення правопорушення, наявності складу правопорушення, вини особи, дотримання порядку притягнення особи до відповідальності, правильності оформлення правопорушення тощо.