⇒ Попередня

Новини

01 вересня 2023

В Україні відпрацьовували робочий інструмент JRA OT щодо зоонозів

ГУ Держпродспоживслужби в м .Києві долучилось до відпрацювання спільного оцінювання ризиків із використанням тристороннього посібника із реагування на зоонозні захворювання.
 
Захід відбувався із залученням представників усіх зацікавлених органів країни із застосуванням мультисекторального підходу «Єдине здоров’я».
 
Зоонозні захворювання, як ендемічні, так і нові, становлять ризик для здоров’я тварин та для громадського здоров’я. Координація між міністерствами та іншими органами в межах країни, які відповідають за різні аспекти охорони здоров’я людей і тварин та гігієни довкілля, позитивно впливає на діяльність із виявлення й оцінювання ризиків, пов’язаних із зоонозними захворюваннями, управління ними та їх зниження.

«У межах навчання учасники отримали нові корисні знання, і що важливо, напрацьовано алгоритми міжсекторальної взаємодії в рамках концепції "Єдине здоров'я"», - зауважує Роман Матвійчук, заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини-начальник відділу організації протиепізоотичної роботи ГУ ДПСС в м.Києві.

Попри те, що проведення окремих досліджень у секторах охорони здоров’я людей і тварин та інших секторах є важливим у контексті кожного сектора, для повного розуміння спільних ризиків у розрізі взаємодії людей, тварин і довкілля та управління ними необхідно об’єднати наявні на національному рівні інформацію та експертні знання з усіх відповідних секторів з метою спільного оцінювання ризиків для здоров’я, пов’язаних із зоонозними захворюваннями. Коли відповідні сектори долучаються до оцінювання та надають дані, знання та експертний досвід, кількість та якість наявної інформації, необхідної для оцінювання ризиків, значною мірою зростає — так само, як і надійність самого оцінювання. Саме такий досвід отримали учасники заходу.
 
Успіх спільного оцінювання ризиків (JRA) залежить від ефективної комунікації між секторами упродовж усього процесу, яка, в ідеалі, дозволяє сформувати консенсус1 щодо результату оцінювання та створити спільний або узгоджений документ за результатами оцінювання. Процес JRA зазвичай є ітеративним (таким, що повторюється з певною періодичністю), а отже, регулярний обмін інформацією між секторами сприяє формуванню міжсекторального розуміння бачення, потреб, повноважень та обмежень усіх відповідних секторів.
 
JRA передбачає обговорення варіантів управління ризиками й потреб у комунікації (аналіз ризиків), а також надання рекомендацій. Це дозволяє особам, відповідальним за ухвалення рішень, розробляти й реалізувати науково обґрунтовані спільні або узгоджені заходи з управління ризиками та повідомлення для комунікації.
 
Довідково: У 2019 р. Тристороння група організацій, до складу якої увійшли Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (МЕБ) і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), розробили Тристоронній посібник щодо зоонозів (ТПЗ), який об’єднав у собі зусилля понад 100 експертів з усього світу та містив рекомендації й опис найкращих практик боротьби із зоонозними захворюваннями у країнах. Зокрема, до посібника увійшла інформація щодо підтримки країн у розумінні національних контекстів та розробці спроможностей у стратегічних технічних сферах.

З метою підтримки персоналу на національному рівні у такій діяльності було розроблено три робочих інструменти (OT): (1) Мультисекторальний координаційний механізм (MCM OT), (2) Спільне оцінювання ризиків (JRA OT) і (3) Нагляд та обмін інформацією (SIS OT). Зазначені інструменти можуть використовуватися окремо або в рамках координованих зусиль на підтримку національних спроможностей із забезпечення готовності та реагування. У кінцевому підсумку, вони сприяють створенню зв’язків із наявними міжнародними політиками та рамковими документами й підтримують зусилля із досягнення глобального санітарно-епідемічного благополуччя. Зокрема, JRA OT передбачає додаткову підтримку у сфері оцінювання ризиків для країн, що впроваджують ТПЗ.