⇒ Попередня

Новини

07 грудня 2021

Яких тварин власники мають обов’язково вакцинувати?

У всіх господарствах обов’язково планують і проводять профілактичні щеплення: 
•    великої рогатої худоби (ВРХ) проти сибірки і трихофітії; 
•    дрібної рогатої худоби (ДРХ) та коней проти сибірки; 
•    свиней проти бешихи і класичної чуми свиней; 
•    собак та котів проти сказу, кролів проти міксоматозу і геморагічної хвороби; 
•    птиці — хвороби Ньюкасла (псевдочуми) та інфекційного бурситу (хвороба Гамборо).

Профілактичні щеплення проти таких захворювань, як: сибірка (свині); емкар; лептоспіроз ВРХ та свиней; колібактеріози і сальмонельози ВРХ та свиней; пастерельози ВРХ і свиней; хвороба Тешена свиней та хвороба Ауєскі сільськогосподарських тварин проводять у благополучних та загрозливих щодо цих захворювань зонах.

Профілактичні заходи обов’язково включають вакцинацію тварин у господарствах усіх форм власності, що належать населенню, яке проживає на благополучній та загрозливій території.

Хто має право притягувати власників тварин до відповідальності за відсутність вакцинації у тварин і яким чином?

На Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбу) покладається реалізація державної політики у галузі ветеринарної медицини, здійснення відповідно до закону державного ветеринарно-санітарного контролю, державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, здоров’ям та благополуччям тварин.

Держпродспоживслужба розглядає справи про правопорушення в галузі ветеринарної медицини за статтями 107, 107-2 КУпАП.

Від імені Держпродспоживслужби розглядають справи про адміністративні правопорушення і накладають адміністративні стягнення: Головний державний інспектор ветеринарної медицини України та його заступники, головні державні інспектори ветеринарної медицини, державні інспектори ветеринарної медицини, завідуючі лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Справи про адміністративні правопорушення розглядають не  пізніш  як  протягом  двох  місяців  з  дня  вчинення правопорушення, а в разі тривалого правопорушення – двох місяців з дня його виявлення.

Рішення про накладення штрафів  за  правопорушення  в  галузі ветеринарної медицини оформлюються відповідними постановами.

На вимогу спеціалістів  державної  служби  ветеринарної медицини виконання заходів щодо припинення порушень  законодавства з  питань ветеринарної медицини в необхідних випадках здійснюється із  залученням  працівників  органів  Національної поліції, Служби безпеки України.

Як фахівці ветеринарної медицини офіційно мають повідомляти про проведення організованої вакцинації?
Ветеринарно-санітарні заходи розробляються, змінюються та затверджуються Державним департаментом ветеринарної медицини з Державною інспекцією ветеринарної медицини.

Усі ветеринарно-санітарні заходи та зміни до них після затвердження публікуються у відповідному офіційному друкованому виданні та на веб-сайті Департаменту (www.consumer.gov.ua). Ветеринарно-санітарні заходи вступають у дію не раніше шести місяців від дати публікації, за винятком надзвичайних ветеринарно-санітарних заходів, які затверджуються за надзвичайних обставин, та заходів, які зменшують обмеження стосовно імпорту, що вступають у дію з дати затвердження.

Чи мають право карати тих власників тварин, котрі не знали, що буде проводитися вакцинація або з інших причин не змогли привести тварину на вакцинацію у визначений час? І що мають власники тварин зробити в такій ситуації?

Відповідальними за проведення організаційно-господарських та ветеринарно-санітарних заходів, дотримання заходів карантину, є керівники господарств усіх форм власності, підприємств і власники (утримувачі) тварин.

У разі неможливості своєчасного проведення ветеринарно-санітарних заходів необхідно звернутись до територіальних органів Держпродспоживслужби.