⇒ Попередня

Новини

28 липня 2023

У Києві захистили право мешканців багатоповерхівки користуватись електроенергією за тарифами для побутових споживачів

Головне управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві на підставі колективного звернення здійснило позапланову перевірку ТОВ «Інвестбудгаличина» щодо дотримання вимог порядку застосування тарифів на послуги з постачання та розподілу електричної енергії.

За результатами перевірки було з’ясовано, що суб`єкт господарювання проводив нарахування за послугу з постачання електричної енергії із порушенням. Зокрема, нарахування проводилося за тарифом 2,27 грн та 2,22 грн разом з ПДВ, що вище тарифу 1,68 грн разом з ПДВ, встановленого Національним регулятором.

Головним управлінням складено акт перевірки, в якому зафіксовані порушення. До ТОВ «Інвестбудгаличина» застосовано штраф у розмірі 100% необґрунтовано одержаної виручки у розмірі 256130,83 грн. Не погоджуючись з прийнятим рішенням ТОВ «Інвестбудгаличина» звернулось до суду. Суд став на сторону Головного управління (справа № 640/11536/21).

ТОВ «Інвестбудгаличина» забезпечує обслуговування незавершеного будівництвом житлового будинку, що знаходиться за адресою: м. Київ, Дніпровський район, вул. Воскресенська, 18 та прибудинкової території, яка призначена для обслуговування даного будинку.

Суд відмітив, що фактично суб`єкт господарювання ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» узяв на себе зобов`язання з надання такої комунальної послуги, як універсальна послуга з постачання електричної енергії (проводити придбання електричної енергії, обслуговування електричних мереж, як у середині будинку, так і зовні його, ведення обліку використаної електричної енергії кожним побутовим споживачем окремо, виставляння рахунків та проводити збір коштів за послугу).

Тарифи на універсальну послугу з постачання електричної енергії підлягають державному регулюванню.

Також в судовому порядку не було спростовано невиконання ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» разом із третьою особою ТОВ «Максимум» вимог Технічних умов на приєднання до електричних мереж єдиного виконавця універсальної послуги з постачання електричної енергії в місті Києві, чим унеможливили отримання даної послуги побутовими споживачами житлового будинку м. Київ, вул. Воскресенська, буд. 18 за тарифами для побутових споживачів, встановленими Національним регулятором.

Нагадаємо, якщо порушені ваші права споживача, ви можете подати звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві. 

Це можна зробити онлайн через офіційний веб-сайт або:
• на електронну адресу: zvernen@kyiv-dpss.gov.ua;
• на поштову адресу: 04053, м. Київ, вул. Некрасовська, 10/8. Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві;
• особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.