⇒ Попередня

Новини

18 липня 2023

Результати позапланових заходів державного нагляду (інспектування) потужностей операторів ринку, пов’язаних зі спалахом ГКІ у Києві

Позапланові заходи державного нагляду (інспектування) потужностей операторів ринку із відбором санітарно-гігієнічних змивів з навколишнього середовища, обстеженням персоналу закладу та відбором проб води проведено на підставі повідомлення ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ».

За результатами виявлено, що постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках розроблено. Проте їх ефективно не запроваджено. 

Наведемо кілька прикладів.

На потужності закладу торгівлі у Оболонському районі Києва встановлено наступні порушення:
- систему простежуваності не забезпечено, а саме: не надано документальне підтвердження щодо походження продукції;
- обладнання та інвентар не чисті та у разі потреби не продезінфіковані;
- чищення та дезінфекція не здійснюються у такий спосіб, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення, а саме: не проводиться належним чином дезінфекція щупового термометра при вхідному контролі продукції;
- оператор ринку не дотримується відповідних положень законодавства щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів та/або має договори щодо їх утилізації (знищення), а саме: не надано документальне підтвердження щодо переміщення харчових відходів на  зберігання та/або утилізацію (знищення);
- на потужність допускається персонал, який можливо має протипоказання щодо поводження з харчовими продуктами, а саме: не надано документальне підтвердження щодо відсутності протипоказань (особисті медичні книжки двох працівників) та не надано підтвердження, що персонал потужностей періодично проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку та що пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу (відсутній журнал інструктажу по санітарії та гігієні).

На потужності закладу торгівлі у Святошинському районі Києва встановлено наступні порушення: потужність спланована, сконструйована та розміщена так, що не забезпечується її належне утримання, чищення та/або дезінфекція, запобігання або мінімізація будь-якого забруднення, а також здійснення заходів, необхідних для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів із боротьби зі шкідниками, запобігання накопиченню бруду, контакту з токсичними речовинами та матеріалами, забрудненню харчових продуктів.

Для усунення виявлених порушень Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві видано приписи про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. 

Нагадаємо, ГУ Держпродспоживслужби у м. Києві отримало повідомлення від ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" про спалах гострої кишкової інфекції у столиці. 

Скаргу щодо порушень вимог законодавства про харчові продукти можна  на офіційному сайті  ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві: http://kyiv-dpss.gov.ua/page/view/appeal