⇒ Попередня

Новини

27 червня 2023

У Києві активізують роботу із захисту мешканців від шкоди тютюнового диму та електронних пристроїв для куріння

Об’єднати свої зусилля  у цьому напрямку домовились фахівці Департаментів КМДА, ГУ Держпродспоживслужби у м. Києві, Національної поліції, ЦКПХ м. Києва та громадськості.  

У столиці презентовані результати всеукраїнського громадського моніторингу дотримання заборони куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства, проведеного у Києві, Львові, Тернополі, Дніпрі, Одесі. Волонтери провели моніторинг 320 закладів ресторанного господарства, зокрема 120 закладів у Києві. Зокрема у Києві 80% закладів дотримуються заборони на куріння тютюнових виробів, кальянів та електронних пристроїв для куріння всередині приміщень. 

За куріння у заборонених законом місцях чинне законодавство передбачає штраф від 1000 до 10 тисяч гривень для закладів ресторанного господарства. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3000 гривень за перше порушення та 15000 гривень за кожне наступне впродовж року. Для курців-порушників санкція складає від 51 до 340 грн. 

Найчастіше недобросовісні суб’єкти господарювання надають незаконні послуги куріння кальяну (92%), у 54% випадків ігнорувалося куріння електронних пристроїв, що також заборонено Законом. Згідно чинного законодавства власники приміщень установ та організацій усіх форм власності зобов’язані розмістити в своєму приміщенні інформаційне повідомлення про заборону куріння - моніторинг продемонстрував, що у Києві наразі 68% кафе, барів, ресторанів не мають такого повідомлення, 14% мають повідомлення правильної форми та змісту, 9% мають повідомлення, але воно не відповідає нормам Закону. З 11 липня 2023 року за відсутність інформаційного повідомлення у заборонених для куріння місцях субʼєкти господарювання нестимуть відповідальність у розмірі 1000 грн. 

Учасники події узгодили кроки для активізації  співпраці у сфері інформування населення Києва щодо вимог антитютюнового законодавства, зокрема - розміщення інформаційних повідомлень про заборону куріння на зупинках громадського транспорту та просвітницької роботи із юридичними особами для розміщення ними повідомлень у своїх підприємствах та закладах.

Нагадуємо, що кожен громадянин може подати скаргу через сервіс https://nosmoking.phc.org.ua на куріння у ресторанах, кафе, барах та громадських місцях, незаконну рекламу, продаж тютюнових виробів. Сервіс моніторингу порушень антитютюнового законодавства розроблений Центром громадського здоров'я МОЗ України. Також можна скористатись електронною формою на сайті Держпродспоживслужби.

В Україні від куріння щороку помирає 130 тисяч людей. А українська економіка щороку втрачає близько 3,2% ВВП через витрати на лікування хвороб — наслідків активного та пасивного куріння, втрату працездатності українців та передчасну смерть частини з них. У 2021-му екстрапольований збиток України через куріння сягнув 179 мільярдів гривень. 

Круглий стіл “Посилення захисту населення Києва від впливу вторинних тютюнових викидів та електронних пристроїв для куріння” ініціювали всеукраїнська кампанія “Молодь вільна від куріння” у партнерстві з ГО “Центр громадянського представництва “Життя”.