⇒ Попередня

Новини

26 листопада 2021

Про нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання та водовідведення в м. Києві

Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві (далі – Головне управління) продовжується робота на виконання доручення Т.в.о. Голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16 березня 2020 року № 601-10.1/15 щодо посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання та водовідведення населених пунктів.

На виконання п.6 Протоколу Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 23.03.2020 № 17 створено робочі групи для здійснення відповідних перевірок з наступних питань:
-    режиму охорони, господарської чи іншої діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об`єктів централізованого та децентралізованого питного водопостачання;
-    правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водорозбірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді;
-    правил приймання стічних вод від систем централізованого водовідведення населених пунктів;
-    здійснення контролю за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення;
-    вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води.

Під час проведення перевірок спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві здійснюється відбір проб питної води. Лабораторний аналіз на відповідність гігієнічним вимогам проб питної води проводить ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

У листопаді на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» відібрано вісім проб питної води на спорудах міського водопроводу ПРАТ «АК «КИЇВВОДОКАНАЛ» та 7 проб питної води бюветних комплексів СВКП «КИЇВВОДФОНД», що забезпечує децентралізоване водопостачання.

У двох пробах питної води, відібраних на спорудах ПРАТ «АК «КИЇВВОДОКАНАЛ» (водовід №2 Дніпровської водопровідної станції), були виявлені відхилення від гігієнічних вимог за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число >50 КУО/см3, виявлено загальні коліформи). 

Враховуючи, що зазначене відхилення зареєстроване вдруге поспіль, 15.11.2021 ПРАТ «АК «КИЇВВОДОКАНАЛ» залучив до проведення відбору проб води власну лабораторію та лабораторію ДП «Укрметртестстандарт», які здійснювали відбір проб води паралельно з лабораторією ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». За результатами досліджень трьох лабораторій проба води, відібрана з водоводу №2 Дніпровської водопровідної станції, відповідає гігієнічним вимогам, в т.ч. за мікробіологічними показниками.

У трьох пробах питної води, відібраних з бюветних комплексів СВКП «КИЇВВОДФОНД», що забезпечують децентралізоване водопостачання, встановлено відхилення від гігієнічних вимог за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками на вул. Алма-Атинській, 109 (за санітарно-хімічними показниками); вул. Бориспільська, 30 (за мікробіологічними показниками); вул. Заслонова, 18 (за мікробіологічними показниками).

Про результати лабораторних досліджень та встановлення відхилень Головним управлінням здійснюється інформування відповідних суб’єктів господарювання стосовно вжиття належних заходів реагування та приведення якості питної води у відповідність до гігієнічних вимог.

На вимогу Головного управління суб’єктом господарювання, що  забезпечує децентралізоване водопостачання, проведено промивку та дезінфекцію на бюветних комплексах по вул. Алма-Атинська, 109, вул. Бориспільська, 30, вул. Заслонова, 18 та на адресу Головного управління надано відповідні копії протоколів дослідження питної води, що підтверджують відповідність гігієнічним вимогам проб питної води, відібраних на зазначених бюветах після здійснених заходів.