⇒ Попередня

Новини

09 березня 2020

Особливості реалізації продуктів харчування у період обмежувальних заходів

Продаж незахищених продуктів харчування заборонено.  Дозволено до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника.

Відповідно до п.3 Вимог щодо якості реалізації продуктів харчування у закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі (у т. ч. на автозаправних комплексах та станціях, які здійснюють реалізацію продовольчих товарів), затверджених розпорядженням Керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 25.03.2020 № 2 «Про заходи з ліквідації надзвичайної ситуації регіонального рівня, яка відноситься до «Медико-біологічні НС» код 20713 «Надзвичайна ситуація, пов’язана з епідемічним спалахом небезпечних інфекційних хвороб». 
 
Усі ці заходи вживаються з метою запобігання поширенню коронавірусу, який може зберігатися на поверхнях від трьох годин до декількох днів. 

Основний шлях передачі вірусу SARS-CoV-2 - повітряно-крапельний. Найчастіше він потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об'єктів, у тому числі й продуктів харчування, які реалізуються у відкритому, нефасованому вигляді (овочі, фрукти), з вільним доступом покупців до товару та можливістю безпосереднього контакту покупців з незахищеними продуктами харчування. При цьому може відбуватися забруднення харчових продуктів виділеннями з дихальних шляхів хворого чи інфікованого.

У разі придбання продуктів в упаковці виробника або фасованих продуктів, споживач має можливість у домашніх умовах ретельно вимити упаковку або обробити антисептичним засобом, відповідно до рекомендацій ВООЗ і провідних вітчизняних науковців. 

Фасування харчових продуктів, у тому числі овочів і фруктів, може проводитися попередньо в спеціально виділеному приміщенні, шляхом пакування в одноразові пакети в різній кількості. Продавець може фасувати овочі і фрукти безпосередньо в торгівельній залі, у тій кількості, яку визначив споживач, або в будь-який інший зручний спосіб.

Якщо у період карантину харчові продукти реалізуються шляхом самообслуговування, без упаковки виробника або в нефасованому, неупакованому вигляді, вони вважаються незахищеними від будь-якого забруднення, що є порушенням п.3 ст.49 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та створює загрозу для життя та/або здоров’я людини.
 
У разі незабезпечення оператором ринку належного захисту від забруднення об´єктів санітарних заходів, у тому числі харчових продуктів, така продукція вважається небезпечною. Небезпечні харчові продукти підлягають вилученню з обігу в порядку, установленому законодавством.
 
Оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про харчові продукти, у межах діяльності, яку вони здійснюють.
 
Відповідно до п.1 ч.1 ст.65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», у разі порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.
 
Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів самоврядування з питань боротьби з інфекційними з хворобами, тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
 
За порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, передбачено відповідальність згідно зі ст.325 Кримінального Кодексу України, а саме: штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.