⇒ Попередня

Новини

20 лютого 2023

Консультативна допомога бізнесу щодо відповідності нехарчової продукції вимогам Технічних регламентів.

Фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві 16-17 лютого здійснили інформаційне відвідування магазину ТОВ «АШАН Україна Гіпермаркет» за адресою м. Київ, проспект Cтепана Бандери, 15А.

Мета візиту - консультативна допомога бізнесу для усунення невідповідностей нехарчової продукції  вимогам Технічних регламентів, що у свою чергу сприятиме захисту прав споживачів. 

Разом із наданням роз’яснень законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, представників суб’єкта господарювання проконсультували з питань приведення нехарчової продукції у відповідність вимогам Технічним регламентам, які розповсюджуються на неї, а саме: 
«Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання», 
«Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання»,
«Технічного регламенту мийних засобів», 
«Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні», 
«Технічного регламенту енергетичного маркування електричних ламп та світильників». 

Наведемо кілька прикладів, коли при огляді продукції були виявлені невідповідності. 
1. Лампочка АШАН Е14 25W 4000K; Лампочка АШАН G45 Е14 40W – Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам (зазначена енергетична етикетка зразка Євросоюзу та вказаний клас енергетичної ефективності Е, що відповідає класу ламп розжарювання).
2. Чайник електричний MAGIO MG-52- Енергетична етикетка та знак відповідності відсутні.
3. Морозильна скриня PHILCOPCF 1981 198L - Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам.
4. Прально-сушильна машина СANDY CSWS4852DWE/1-S – Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам.
5. Ліхтар ручний, АРТ. 863554– Відсутні: знак відповідності, маркування, (виходячи із зазначених недоліків – є вірогідність того, що ліхтар не пройшов оцінку відповідності технічним регламентам).
6. Іграшка otf/куля пласт діскавері, арт. 493139– Відсутні: знак відповідності, попередження; 
7. Іграшка otf/конструктор відро 100 ел, арт. 820481 – Відсутні: знак відповідності;
8. Пилосос GCV82170, 1800WGRUNHELM – заявлена потужність не відповідає діючому технічному регламенту, зазначена потужність 1400 Вт перевищує норми споживання (900Вт), що  не відповідає вимогам «Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну пилососів» затвердженого ПКМУ від 27 лютого 2019 р. № 155. (Пилосмоки із такою потужністю заборонені до ввозу та реалізації на території України).  
9. Пилосос HOMEART HVC 1819B 1500W – заявлена потужність не відповідає діючому технічному регламенту, зазначена потужність 1400 Вт перевищує норми споживання (900Вт), що  не відповідає вимогам «Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну пилососів» затвердженого ПКМУ від 27 лютого 2019 р. № 155. (Пилосмоки із такою потужністю заборонені до ввозу та реалізації на території України).
10. Телевізор PHILIPS 50PUS7956/12 - Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам.
 
Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві поінформували представників суб’єкта господарювання про усі виявлені недоліки і необхідність їх якнайшвидшого усунення.