⇒ Попередня

Новини

15 лютого 2023

Консультативна допомога бізнесу щодо відповідності нехарчової продукції вимогам Технічних регламентів.

Фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві 13 лютого здійснили інформаційне відвідування магазину «Леруа Мерлен» за адресою м. Київ, вул. Полярна, 17а. 

Мета візиту - консультативна допомога бізнесу для усунення відповідності нехарчової продукції  вимогам Технічних регламентів, що у свою чергу сприятиме захисту прав споживачів. 

Разом з наданням роз’яснень законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, представників суб’єкта господарювання проконсультували з питань приведення нехарчової продукції у відповідність вимогам Технічним регламентам, які розповсюджуються на неї, а саме: 
«Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання», 
«Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання»,
«Технічного регламенту мийних засобів», 
«Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні», 
«Технічного регламенту енергетичного маркування електричних ламп та світильників». 

Наведемо кілька прикладів, коли при огляді продукції були виявлені невідповідності. 
1. LED-лампа Lexman 4000K E27 (6шт.) – Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам (зазначена енергетична етикетка зразка Євросоюзу та вказаний клас енергетичної ефективності Е, що відповідає класу ламп розжарювання).
2. Світильник INSPIRE COOS 120005924 - Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам.
3. Світильник ITALUX FN31151SJS3- Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам.
4. Стрічка LED NOUS (5m.) – Енергетична етикетка не відповідає встановленим вимогам.
5. Ліхтар  Lexman LED – Відсутні: знак відповідності, маркування, енергетична етикетка, інформація про імпортера (виходячи із зазначених недоліків – є вірогідність того, що ліхтар не пройшов оцінку відповідності технічним регламентам).
6. Обогрівачі MIRPOL 1500W та 2000W – Відсутні: інструкція українською мовою, знак відповідності, повна ідентифікація товару (виходячи із зазначених недоліків – є вірогідність того, що ліхтар не пройшов оцінку відповідності технічним регламентам, відсутність можливості споживача ознайомитись із правилами експлуатації та застережливими заходами при використанні товару).
7. Обігрівач Д/МАЙСТЕР EQUATION 2000Вт (чорн.) – Небезпечний товар (відкритий доступ до тену, вірогідність отримання травм).
8. Стабілізатори ІЕК НUB (моделі: 5, 8, 10, 12Кв) – Вся інформація на приладі та в описі – російською мовою (відсутність можливості споживача ознайомитись з правилами експлуатації та застережливими заходами при використанні товару).
9. Омивач SHERON (-22OC) – Відсутній: знак відповідності, небезпечний товар (виходячи із зазначених недоліків – є вірогідність того, що цей засіб не пройшов оцінку відповідності технічним регламентам).
10. Пилосос Dexter 1400W – Відсутня енергетична етикетка, зазначена потужність 1400 Вт перевищує норми споживання (900Вт), що  не відповідає вимогам «Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну пилососів» затвердженого ПКМУ від 27 лютого 2019 р. № 155. (Пилосмоки із такою потужністю заборонені до ввозу та реалізації на території України).

Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві поінформували представників суб’єкта господарювання про усі виявлені недоліки і необхідність їх якнайшвидшого усунення.