⇒ Попередня

Новини

14 лютого 2023

Пропозиції до формату всебічного розгляду звернень громадян щодо негативного впливу функціонування генераторів електроенергії

Через тривалі відключення електроенергії, пов’язані із пошкодженням країною-агресором об’єктів енергетичної інфраструктури, суб’єкти господарювання для свого функціонування вимушені масово використовувати генератори. Сьогодні їх можна побачити буквально на кожному кроці. Генератори встановлюють поруч із продуктовими магазинами, крамницями, салонами краси та приватними будинками. Доволі часто вони розташовуються у безпосередній близькості від житлових будинків, на прибудинковій території. На превеликий жаль, експлуатація генераторів електроенергії може супроводжуватися значним шумом та забрудненням атмосферного повітря викидами відпрацьованого палива.

До Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві надходять чисельні звернення мешканців міста стосовно незручностей та негативного впливу (забруднення атмосферного повітря, шум) у зв’язку з функціонуванням генераторів електроенергії, що розташовуються, як правило, біля їх житлових будинків.

На теперішній час відсутні нормативно-правові документи у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення (санітарні норми та правила, гігієнічні регламенти тощо), які встановлюють вимоги щодо розміщення та умов експлуатації генераторів електроенергії.

Згідно  пункту 2 частини першої статті 2 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян. Відповідно до положень пункту 6 статті 16 Закону місцеві державні адміністрації в межах, визначених Конституцією і законами України, здійснюють на відповідних територіях державний контроль, в тому числі, за додержанням правил благоустрою.

Безумовно, при розгляді таких звернень треба враховувати дію в Україні воєнного стану та необхідність діяльності бізнесу в цих надскладних умовах.

Беручи до уваги існуючу ситуацію, для неупередженого (об’єктивного) та всебічного розгляду звернень громадян щодо негативного впливу функціонування генераторів електроенергії Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві пропонує розгляд таких звернень проводити шляхом створення виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), його структурними підрозділами та районними в м. Києві державними адміністраціями із залученням усіх зацікавлених установ (організацій), в тому числі, представників відповідних лабораторій, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції тощо.

Сподіваємось, що індивідуальний підхід, толерантність та фахові висновки за результатами роботи таких комісій (розташування генератора, його можлива звукоізоляція тощо) призведуть до оперативного вирішення питань, що стали причиною звернень громадян.