⇒ Попередня

Новини

24 січня 2023

Про стан забруднення атмосферного повітря у Києві 24 січня

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві постійно проводить аналіз якості атмосферного повітря на території м. Києва за даними постів спостереження (п/с) Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського та ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України".

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського проводить систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі на 15 стаціонарних постах з періодичністю відбору проб 6 днів на тиждень, 3-4 рази на добу з визначенням середньодобових концентрацій шкідливих речовин. 

Згідно інформації, що надійшла для аналізу від Центральної геофізичної обсерваторії, концентрації завислих речовин (пилу), оксиду вуглецю, діоксиду сірки, діоксиду азоту, формальдегіду зазнають незначних коливань.

За даними на 24.01.2023 спостерігаються перевищення граничнодопустимої середньодобової концентрації: 
- діоксиду сірки - від 1,8 до 2,3 разів;
- діоксиду азоту - від 2 до 2,8 разів;
- формальдегід - від 1 до 1,7 разів.

Зазначені речовини властиві викидам, що утворюються при горінні палива у двигунах автомобілів, у теплоенергетичних та опалювальних установках, при пожежах.

Враховуючи те, що більша частина стаціонарних постів спостереження розташовані переважно в зоні впливу автошляхів, то зазначені показники відображають забруднення атмосферного повітря переважно автотранспортом.

ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" досліджує стан атмосферного повітря в житловій забудові м. Києва (на прибудинкових територіях) за максимально разовими концентраціями (ГДК м.р.) шкідливих речовин в атмосферному повітрі.

Станом на 24 січня перевищення граничнодопустимих максимально разових концентрацій (ГДК м.р.) шкідливих речовин (завислі речовини, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід) в точках відбору проб не реєструвалися.