⇒ Попередня

Новини

02 листопада 2022

Рекомендації щодо користування питною водою у період воєнного стану

На відміну від планового призупинення водопостачання на один або кілька днів, коли громадян заздалегідь попереджають, у воєнний час умови забезпечення населення питною водою зовсім інакші. 

На превеликий жаль, існує ризик частого та раптового відключення водопостачання. 

Власникам приватних будинків, у яких у дворі є криниця або свердловина не обов'язково робити великі запаси. Все ж таки на випадок, коли доведеться ховатися в укритті і буде небезпечно виходити на вулицю навіть на короткий час, краще мати достатньо води хоча б на 1-2 дні. 

Громадянам, які користуються центральним водопостачанням, розумніше подбати про більш великі обсяги. Для пиття та приготування їжі доцільно запастися питною бутильованою водою. Вона довго зберігається і не псується незалежно від зовнішніх умов. Під час підготовки запасів врахуйте прийняті стандарти. Рекомендується заготовити приблизно 2,5-3 л води на одну особу на день. У розрахунок взято необхідний обсяг пиття та рідини для приготування їжі. Технічної води в середньому потрібно 2-4 л на одну особу на добу. Вирішіть самостійно, на який період ви можете зробити запас. 

Важливо! Якщо у вашій місцевості є бювети, колодязі, свердловини або інші джерела води, дізнайтеся про їхнє точне місцезнаходження та розробіть найбільш безпечний маршрут до них, щоб у разі закінчення запасів можна було набрати води. Головне, не виходьте на вулицю під час бойових дій та повітряної тривоги. Щоб знизити споживання води, для гігієнічних процедур доречно використовувати вологі серветки, емульсії, лосьйони та інші засоби для очищення.... Якщо ваш район не має джерел централізованого водопостачання, ви можете використовувати питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності. Також можна брати фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування. 

Як зберігати і використовувати воду:
- важливо зберігати питну воду у закритих ємностях. Обов'язково робіть позначки на кшталт "вода знезаражена для пиття", "вода для технічних потреб", "вода для господарських потреб".
- за можливості, зробіть запас питної води хоча б на два-три дні.
- пам'ятайте, що воду, набрану з відкритих водойм, можна використовувати лише для технічних цілей, але не для пиття.
- обов'язково треба кип'ятити воду не менше 10 хвилин з моменту її закипання. Це – найефективніший метод її знезараження.

Пам'ятайте: навіть при зберіганні води у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.