⇒ Попередня

Новини

31 серпня 2022

Про стан забруднення атмосферного повітря у Києві 31 серпня

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві постійно проводить аналіз якості атмосферного повітря на території м. Києва за даними постів спостереження (п/с) Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського та ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України".

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського проводить систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі на 15 стаціонарних постах з періодичністю відбору проб 6 днів на тиждень, 3-4 рази на добу з визначенням середньодобових концентрацій (ГДКс.д.) шкідливих речовин.

Станом на 31.08.2022 р. рівень забруднення атмосферного повітря на стаціонарних постах в м. Києві по діоксиду азоту та формальдегіду залишався високим.

Реєструвалися такі середньодобові концентрації шкідливих речовин:
- ​зважені речовини (пил) (ГДКс.д.=0.15мг/м3) – у 1,3 рази на вул. Каунаській,10а;
-​ діоксид сірки (SO2) (ГДКс.д.=0.05мг/м3) – без перевищень на всіх постах;
-​ оксид вуглецю (СО) (ГДКс.д.=3.0 мг/м3) – без перевищень на всіх постах;
-​ діоксид азоту (NO2) (ГДКс.д.=0.04 мг/м3) – у 1,75 – 2,5 рази на всіх постах, крім просп. Науки;
- формальдегід (ГДКс.д.=0.003 мг/м3) – 1,7-3,7 рази на всіх постах.

Зазначені речовини властиві викидам, що утворюються при горінні палива у двигунах автомобілів, у теплоенергетичних та опалювальних установках, при пожежах.

Враховуючи те, що стаціонарні пости спостереження розташовані переважно в зоні впливу автошляхів, то зазначені показники відображають переважно забруднення атмосферного повітря автотранспортом.
ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" проводить дослідження атмосферного повітря в житловій забудові м. Києва (на прибудинкових територіях) з визначенням максимально разових концентрацій шкідливих речовин в атмосферному повітрі.

За даними на 31.08.2022 р. перевищення граничнодопустимих максимально разових концентрацій (ГДКм.р.) шкідливих речовин в точках відбору проб в житловій забудові, не реєструвалися. Концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі становлять:
- вул. Григоровича, 7: азоту діоксид (при ГДК м.р.- 0,2  мг/м3) – 0,03 мг/м3; вуглецю оксид (при ГДК м.р.- 5,0  мг/м3) – 0,8 мг/м3; ангідрид сірчистий (при ГДК м.р.- 0,5  мг/м3) - 0,1 мг/м3;
- ​вул. Данькевича, 4 - вуглецю оксид – 1,6 мг/м3;
- вул. Щербаківського, 72: азоту діоксид – 0,03  мг/м3; вуглецю оксид – 0,7 мг/м3; ангідрид сірчистий – менше 0,1 мг/м3.