⇒ Попередня

Новини

12 серпня 2022

Про обов'язкові медичні огляди працівників підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь.

Проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів визначених категорій працівників передбачено статтею 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та статтею 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», здійснюються у відповідності до порядку встановленим постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 № 559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» та вимогами визначеними наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».

Обов'язковим попереднім (до прийняття на роботу) і періодичним профілактичним медичним оглядам підлягають працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, а також працівники, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці.

Метою проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів визначених категорій працівників є запобігання розповсюдженню інфекційних та небезпечних захворювань, динамічне спостереження за станом здоров'я працюючого населення.

Медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики в яких створена та працює Медична комісія по проведенню медичного огляду працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі – Медична комісія).

За результатами проходження обов'язкового профілактичного медичного огляду та відсутності у працівника протипоказань для роботи за професіями, визначеними у відповідному переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, Медичною комісією видається форма первинної облікової документації «Особиста медична книжка» № 1-ОМК (далі – ОМК).

У столиці, обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводяться у закладах охорони здоров’я, визначених у переліку доступному за посиланням на ВЕБ сторінці Департаменту охорони здоров'я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації): https://health.kyivcity.gov.ua/content/medychni-komisii-po-profilaktychnyh-medychnyh-do-poshyrennya-infekciynyh-hvorob.html

У зв’язку із реєстрацією у столиці у червні місяці поточного року спалаху сальмонельозу пов’язаного із вживанням «шаурми», що виготовлялась та реалізовувалась в МАФах у Дарницькому районі м. Києва, виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) 21.06.2022 та 05.07.2022 проведено засідання Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та за відповідними рішеннями у м. Києві створені та функціонують робочі групи при районних в місті Києві державних адміністраціях (далі – Робочі групи) по здійсненню моніторингу дотримання операторами ринку (суб’єктами господарювання) вимог законодавства про харчові продукти у місцях проведення ярмаркових заходів, на рухомих та/або тимчасових потужностях тощо за участю представників Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Зокрема, під час здійснення моніторингу Робочими групами, уповноваженими особами Головного управління у працівників громадського харчування і торгівлі перевіряються дані щодо проходження періодичних профілактичних медичних оглядів, зокрема щодо наявності у таких працівників ОМК та їх відповідність.

При перевірках ОМК у більш ніж 60% випадках виявляються фальсифіковані (підроблені) медичні документи, й фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві спільно з представниками Головного управління Національної поліції у місті Києві вживаються відповідні заходи реагування.