- не утримується потужність в чистоті та належному стані (не проводиться миття та дезінфекція приміщення, холодильного та технологічного обладнання, відсутні миючі та дезінфікуючі засоби);
- не забезпечується захист від забруднення, зокрема від гризунів та шкідників (відсутні договори на проведення дератизаційних та дезінсекційних робіт, на підприємстві наявні мухи);
- відсутній договір щодо утилізації відходів (рідких та твердих);
- не забезпечується гарячою, холодною питною водою у необхідній кількості;
- не підтримується у достатній кількості засоби для особистої гігієни (відсутні миючі засоби, рушники, рукомийник);
- відсутні належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю.
Також працівниками торгівлі допускається обіг м`яса без клеймування позначкою придатності, яка б підтверджувала, що державна ветеринарно-санітарна експертиза проведена і продукти придатні для споживання людиною без обмежень.
За обіг непридатних харчових продуктів передбачений штраф у розмірі від тридцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в грошовому еквіваленті становить від 510 грн. до 765 грн.
На винних осіб у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 166-22 КУпАП місцевими загальними судами вже прийнято п’ятнадцять постанов про накладення адміністративних стягнень у виді штрафів на загальну суму 8330 грн. та судового збору – 6946,8 грн. (справа за №№ 761/13629/22; 761/13627/22; 758/5608/22; 753/7241/22; 758/5603/22; 753/7159/22; 754/5454/22; 758/5494/22; 759/7992/22; 758/5496/22; 756/5140/22; 758/5493/22; 754/5453/22; 756/5146/22; 756/5147/22).