⇒ Попередня

Новини

08 липня 2022

Про стан забруднення атмосферного повітря у Києві 08 липня

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві постійно проводить аналіз якості атмосферного повітря на території столиці за даними постів спостереження (п/с) Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського та ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України".

Ці установи здійснюють заміри у різних місцях столиці, а отже результати отримують теж різні.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського проводить систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі на 15 стаціонарних постах з періодичністю відбору проб 6 днів на тиждень, 3-4 рази на добу з визначенням середньодобових концентрацій (ГДКс.д.) шкідливих речовин.

Враховуючи те, що стаціонарні пости спостереження розташовані переважно в зоні впливу автошляхів, то зазначені показники відображають переважно забруднення атмосферного повітря автотранспортом.

Станом на 08.07.2022 рівень забруднення атмосферного повітря на стаціонарних постах в м. Києві залишався високим.

Реєструвалися такі середньодобові концентрації шкідливих речовин:
- зважені речовини (пил) (ГДКс.д.=0.15мг/м3) – без перевищень на всіх постах;
- діоксид сірки (SO2) (ГДКс.д.=0.05мг/м3) – без перевищень на всіх постах;
- оксид вуглецю (СО) (ГДКс.д.=3.0 мг/м3) – без перевищень на всіх постах;
- діоксид азоту (NO2) (ГДКс.д.=0.04 мг/м3) – у 1,5 -3,25 рази на всіх постах, крім пр-т Науки, 37;
- формальдегід (ГДКс.д.=0.003 мг/м3) – 2-2,7 рази на всіх постах, крім пр-т Науки, 37.

Зазначені речовини властиві викидам, що утворюються при горінні палива у двигунах автомобілів, у теплоенергетичних та опалювальних установках, при пожежах.

ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" проводить дослідження атмосферного повітря в житловій забудові Києва (на прибудинкових територіях) з визначенням максимально разових концентрацій шкідливих речовин в атмосферному повітрі.

За даними на 08.07.2022 р. перевищення граничнодопустимих максимально разових концентрацій (ГДКм.р.) шкідливих речовин в точках відбору проб в житловій забудові, не реєструвалися. Концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі становлять:
- вул. Григоровича, 7: азоту діоксид (при ГДК м.р.- 0,2  мг/м3) – 0,04  мг/м3; вуглецю оксид (при ГДК м.р.- 5,0  мг/м3) – 0,6 мг/м3; ангідрид сірчистий (при ГДК м.р.- 0,5  мг/м3) - 0,1 мг/м3.
- вул. Данькевича, 4: вуглецю оксиду –1,0 мг/м3.
- вул. Щербаківського, 72: азоту діоксид – 0,06 мг/м3, ангідрид сірчистий- 0,2  мг/м3, вуглецю оксид – 1,1 мг/м3.

Радимо особам з груп ризику, зокрема літнім і дітям та іншим киянам і гостям столиці у часи пік знаходитись подалі від місць  масового скупчення авто. Проводити більше часу у дворах, парках та скверах, де ситуація з якістю повітря значно краща.