У Києві відбулася конференція, під час якої підсумували результати десятирічної співпраці Швейцарії та України у розвитку молочного сектору, а також окреслили подальші кроки партнерства.
Одним із ключових результатів допомоги Швейцарії стало впровадження в Україні Програми контролю сирого молока, що спрямована на перевірку відповідності молока, яке надходить від виробників на переробку, встановленим законодавством показникам якості та безпечності.
Програма є ключовим елементом системи безпечності харчових продуктів, адже якість сирого молока безпосередньо впливає на якість готової молочної продукції — сиру, масла, йогурту тощо. Вона розпочиналася як пілотний проєкт із 15 операторами ринку-виробниками молока, 4-ма лабораторіями та 4-ма територіальними органами Держпродспоживслужби в 4 областях.
Сьогодні Програма діє у всіх підконтрольних Україні територіях, охоплює понад 1000 операторів ринку (господарств з виробництва молока та пунктів заготівлі молока), 54 уповноважені лабораторії, пів тисячі делегатів відбору зразків та понад 200 інспекторів. Такий масштаб дозволив створити дієвий механізм контролю якості та безпечності молока, який є еквівалентним європейським підходам.
“Це важливий крок для підвищення безпечності продукції, прозорості виробничих процесів та довіри споживачів. Програма гармонізує українську систему контролю якості та безпечності молока з європейськими вимогами, а також створює основу для зміцнення конкурентоспроможності українських молочних продуктів на внутрішньому та зовнішніх ринках”, – сказав Андрій Крейтор, заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Детальніше: https://bit.ly/43gDbOY
Quality FOOD Trade Program Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України