З початку цього року наші спеціалісти розслідували понад 30 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждали люди по всій країні.
Основні причини – вживання домашніх м’ясних та рибних консервів, ковбаси власного приготування, а також продукції з невідомого походження чи стихійних ринків. Найбільше випадків отруєнь пов’язані саме з рибою домашнього приготування.
Що варто пам’ятати кожному:
ботулізм не має запаху чи смаку – розпізнати небезпечний продукт неможливо;
навіть одна ложка зараженої консервації може коштувати життя;
ніколи не купуйте м’ясні чи рибні вироби у невідомих продавців або на стихійних ринках;
консервуючи вдома – дотримуйтесь технології, не використовуйте зіпсовану сировину;
у разі перших симптомів (погіршення зору, слабкість, порушення мови чи ковтання) – негайно звертайтеся до лікаря.
Держпродспоживслужба закликає: не купуйте харчові продукти у місцях несанкціонованої торгівлі та не ризикуйте власним здоров’ям. Пам’ятайте: профілактика завжди безпечніша, ніж лікування. Також важливо знати, що на офіційних агропродовольчих ринках заборонено продаж м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних та грибних консервів домашнього виготовлення.