⇒ Попередня

Новини

24 червня 2022

Щодо введення в обіг, надання на ринок або введення в експлуатацію, продукції, що виготовляється та/або вводиться в експлуатацію виробником

Одним з аспектів діяльності органів ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам є здійснення перевірок Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві введення в обіг, надання на ринок або введення в експлуатацію, продукції, що виготовляється та/або вводиться в експлуатацію виробником. 

Відповідно до пунктів 26, 27 Технічного регламенту № 151 розповсюджувачі під час надання іграшки на ринку діють згідно з вимогами, що до них застосовуються. Перед наданням іграшки на ринку розповсюджувачі перевіряють наявність на іграшці знака відповідності технічним регламентам, необхідних документів, інструкцій з експлуатації та інформації щодо безпечності, що складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов, та виконання виробником та імпортером вимог, визначених у пунктах 9, 10 і 19 цього Технічного регламенту.

Звертаємо увагу на Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва у справі № 640/14214/19 від 15 грудня 2021 року за позовом ТОВ «Паритет-Смік» до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві про визнання протиправними та скасування рішень, яким ТОВ «Паритет-Смік» у задоволенні позову - відмовлено.

До особи, яка ввела продукцію в обіг або відповідно до Закону вважається такою, що ввела продукцію в обіг застосовуються штрафні санкції у разі введення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 цього Закону), у тому числі нанесення знака відповідності технічним регламентам на продукцію, що не відповідає вимогам технічних регламентів,  ̶  у розмірі від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф,  ̶ у розмірі від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 2 ч.2 ст. 44 Закону № 2735-VI).