⇒ Попередня

Новини

02 жовтня 2025

Правильна сушка ягід і фруктів: як зберегти користь та смак на всю осінь і зиму

☝️Осінь — час, коли хочеться продовжити смак і користь літніх дарів цілий рік. Один із найприродніших способів зробити це — сушка фруктів і ягід. Вона дозволяє зберегти більшість вітамінів, мікроелементів, аромат і смак.

У Держпродспоживслужба наше завдання — дбати про безпечність продуктів і здоров’я людей. Навіть прості поради щодо правильного зберігання фруктів і ягід допомагають насолоджуватися дарами природи без ризику для себе та близьких.

? Як підготувати плоди

Обирайте стиглі та здорові фрукти й ягоди, ретельно промийте їх і підсушіть. Зайва волога може спричинити плісняву. Великі фрукти нарізайте тонкими скибочками, а ягоди можна залишати цілими, головне — щоб вони були сухими.

☀️ Сонячна сушка

Використовуйте чисті решітки або піддони, накрийте марлею, щоб захистити від пилу та комах, і розмістіть у сонячному, провітрюваному місці. Перевертайте плоди час від часу, щоб вони сушилися рівномірно і зберігали аромат. Не поспішайте: перезволожені плоди можуть запліснявіти, а пересушені втратять смак.

? Зберігання

Сушені фрукти та ягоди потрібно зберігати у сухих, герметичних банках, вакуумних пакетах або щільних пластикових контейнерах у темному та прохолодному місці. Важливо тримати їх подалі від вологи, сторонніх запахів і регулярно перевіряти стан плодів.

Насолоджуйтеся дарами природи без ризику! При дотриманні цих простих правил вони радуватимуть смаком і користю протягом усієї осені та зими, стаючи натуральним джерелом вітамінів і підтримкою для здоров’я всієї родини