⇒ Попередня

Новини

22 серпня 2025

ЗВАЖЕНИЙ ПОГЛЯД НА КОМБІНАЦІЮ «ХЛІБ – СІЛЬ»

ДНДІЛДВСЕ, за підтримки World Health Organization Ukraine, провели дослідження вмісту солі у хлібі. Контроль і прозорість харчових продуктів — надзвичайно важливі для здоров’я людей.

Майже всім дорослим і навіть більшості дітей відомо, що деякі речовини небезпечні для здоров’я. Серед того, що поширюється легально, така небезпека передусім пов’язана з алкоголем, нікотином, цукром і сіллю. Вони разом зумовлюють більшість важких, небезпечних для життя захворювань.

Негативні наслідки прихильності до солоної їжі передусім проявляються підвищеним тиском крові у судинах. Останній є відповідальним за інфаркти та інсульти, які щороку забирають сотні тисяч життів українців.

У 2020 році було опубліковано результати дослідження поширеності факторів ризику, так званих, неінфекційних захворювань (серцево-судинних, онкологічних, діабету та хвороб органів дихання) в нашій країні. Одним з найважливіших результатів цього дослідження стало усвідомлення того, що українці споживають у середньому 12,6 грамів солі на день.

Міжнародні та національні професійні організації рекомендують обмежуватися п’ятьома грамами, а людям з підвищеним тиском вживати не більше трьох грамів HCl на добу. Вочевидь, зменшення прихильності до солоної їжі є значним фактором профілактики інфарктів з інсультами у нашого населення.

Багато українців знають про це і намагаються використовувати менше солі при приготуванні їжі, коригувати смак страв завдяки вибору на користь інших спецій. Крім того, в Україні виробляється комбінована сіль, яка містить 30% KCl, що є значно кращою альтернативою з огляду на реальну небезпеку для серця і судин від значних кількостей традиційної кухарської солі.

Але більшу частину цього небезпечного харчового інгредієнта ми отримуємо у складі готової, технологічно-обробленої їжі. Дослідження, проведені в інших країнах, демонструють, що основними постачальниками солі є хліб, оброблені м’ясні продукти, твердий сир і консерви.

Серед цих джерел, хліб ймовірно є найбільш сталим продуктом у меню більшості українських сімей. Багато років не було нової інформації, отриманої з об’єктивних досліджень вмісту солі у хлібі. Нещодавно було опубліковано результати такого дослідження, виконаного ДНДІЛДВСЕ (Державним НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарної експертизи за підтримки World Health Organization Ukraine.

Було проведено вимірювання солі у 40 зразках, придбаних у п’яти мережах супермаркетів м. Києва. Вісім категорій хлібу складали вибірку зразків: темний, білий, тостовий, батон, багет, гречаний, цільнозерновий, булочки. Всупереч вимогам законодавства упаковка дев’яти зразків не містила інформацію про вміст солі, а 16% виробників вказали меншу кількість солі ніж було встановлено під час лабораторних досліджень.

Середній вміст солі у зразках склав 1,2 грами на 100 грамів хліба. Найменше солі містили булочки пшеничні (0,7 г на 100 г) та зразки трьох видів хліба: темний український подовий, світлий гостинний, темний духмяний бездрідждовий – всі 0,82 г на 100 г хліба.

Найбільшу кількість солі визначено у зразках наступних видів хліба: світлий подовий Тоскана з борошном з твердих сортів (1,92 г на 100 г), хліб тостовий спельта та льон (1,75 г на 100 г), багет французький (1,68 г на 100 г), темний віденський хліб (1,65 г на 100 г), гречаний хліб (1,61 г на 100 г).

Ще три зразка дослідженого хлібу мали вміст солі понад півтора грами на 100 грамів продукту (київський гречаний, тостовий злаковий, пшеничний з пророщеним зерном).

Звертає на себе увагу тренд, що трендові види хлібу, які позиціонуються як здорова альтернатива, досить часто містять забагато солі.

Підсумовуючи хочу ще раз звернути вашу увагу на важливість обмеження вмісту солі у харчуванні. Таке обмеження може бути практично забезпечене завдяки вибору продуктів з нижчим вмістом солі, зокрема хлібу.

Також закликаю вас не проходити повз порушення законодавства – коли виробники не зазначають вміст солі на маркуванні. Адже це пряме ігнорування нашого права на вибір здоровішої альтернативи у харчуванні.